Gorjean arestat și predat în Belgia. Spargeri de zeci de mii de euro!

2976

Un tânăr din Târgu Jiu riscă ani grei de puşcărie, fiind suspectat că a comis mai multe furturi peste hotare. Bărbatul de 28 de ani a fost arestat şi urmează să fie predat organelor judiciare din Belgia. Târgujianul este acuzat că face parte dintr-o reţea de hoţi de cupru. Ținta preferată a românilor erau firmele de construcții. Prejudiciul se ridică la câteva zeci de mii de euro.

Gorjeanul a fost dat în urmărire nternațională și a ajuns de curând după gratii în baza unui mandat european de arestare. Tânărul urmează să fie extrădat în Belgia. „Dispune executarea mandatului european de arestare emis la data de 12.03.2019 de Tribunalul de Primă Instanţă Namur, divizia Namur, Belgia, împotriva persoanei solicitate Tătaru Dănuţ Gabriel şi dispune predarea acestuia către organele judiciare din Belgia. Constată că persoana solicitată a consimţit la predarea sa organelor judiciare din Belgia şi nu a renunţat la beneficiul regulii specialităţii. În temeiul prevederilor art. 97 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, modificată şi completată, dispune ca în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate în sarcina persoanei urmărite internaţional, aceasta să fie transferată în România pentru executarea pedepsei. Dispune arestarea persoanei solicitate Tătaru Dănuţ Gabriel, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 27 martie 2019, până la data de 25 aprilie 2019, inclusiv. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 27.03.2019”, au decis magistrații Curții de Apel Timișoara.

Se foloseau de chei false
Pe numele târgujianului sunt cel puțin două capete de acuzare: furt calificat şi participare la un grup infracțional. În conținutul mandatului european de arestare s-a reţinut că „un grup bine organizat”, compus din cetăţeni români, era activ în materie de furturi calificate şi deţinere de metale şi utilaje de şantier. Au fost prădate mai multe societăţi de construcţii din Belgia şi Franţa, rețeaua fiind suspectată că ar fi acţionat şi pe teritoriul Germaniei și în Țările de Jos.
Hoţii aveau un plan bine croit, acţionând pe timp de noapte și utilizând chei false potrivite. Sustrăgeau, de regulă, și camionete, pentru a transporta cuprul. Prada era valorificată în alte țări, iar vehiculele erau folosite pentru a comite noi furturi. Prejudiciul se ridică la câteva zeci de mii de euro. Potrivit anchetatorilor, doar într-o singură noapte, gașca lui Tătaru a furat vreo 2 tone de cupru din Franța. „Pe durata furtului calificat din 6/7 mai 2018, clădirea a fost deschisă în cinci locuri diferite şi autorii au furat 1,8 tone de cupru (cupru nou şi reciclat), un vehicul Renault Kangoo şi un vehicul Ford Focus Break”, potrivit datelor din dosar.
Camioneta Renault Kangoo, al cărui şofer era Tătaru, a fost interceptată, pe 7 mai 2018, pe autostrada belgiană de către o patrulă vamală. Cu ocazia acestui control, s-a descoperit în portbagaj cuprul furat, dar gorjeanul nu a fost „săltat”.
Chiar înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2018, poliţia din Sambreville (Belgia) l-a prins pe unul dintre membrii reţelei în flagrant delict, în timp ce dădea o spargere la o firmă cu afaceri în domeniul fierului vechi. Autorităţile belgiene l-au dat în urmărire internațională pe tânărul din Gorj, suspectat că a luat parte la acest jaf.
Gorjeanul a fost prins și încătușat în România, dar va fi cercetat și judecat în Belgia. Legea belgiană prevede pedeapsa maximă de 10 ani închisoare pentru infracţiunea de furt calificat şi 5 ani închisoare pentru infracţiunea de participare la un grup infracţional organizat.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here