Gen(r) Constantin Ispas – Onor la veteranul Ilie Creţu, la 100 de ani!

436

img382Un neobosit istoric militar, cum este gen(r) C. Ispas, deşi este extrem de ocupat cu scrierea mai multor volume din istoria militară a Gorjului, multe tomuri fiind deja apărute, se ocupă şi de treburile obştei veteranilor de război.

Domnia sa e preşedintele Filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi n-a scăpat prilejul de a-l sărbători pe Ilie Creţu, din satul Larga, comuna Muşeteşti, cu ocazia împlinirii vârstei rotunde de 100 ani.

În numele veteranilor de război gorjeni – supravieţuitori ai celui de-al doilea război mondial, gen(r) C. Ispas i-a prezentat onorul, în cadrul unui Raport aniversar Plutonierului adjutant şef Ilie Creţu. Între altele, domnia sa i-a spus:

img385“Şi dumneavoastră, domnule Plutonier adjutant şef, Ilie Creţu, faceţi parte din generaţiile angajate în războaie, reprezentaţi o infimă parte a tezaurului uman al oştirii române întoarsă din cele patru zări de luptă dusă pentru integritatea şi demnitatea României. Vă preţuim onestitatea şi hărnicia cu care, după anii de calvar ai războiului, v-aţi integrat în frontul civic al reconstrucţiei ţării. Onoare dumneavoastră, cinste satului în care v-aţi născut!”

Graţie osârdiei generalului în rezervă Constantin Ispas, care are pe masa de lucru „Istoria militară a Gorjului”, putem extrage câteva secvenţe din eroicele lupte ale Regimentului 96 Infanterie, din care a făcut parte şi sergentul Ilie Creţu, un brav şi strălucit fiu al comunei Muşeteşti.

În toamna anului 1941, sergentul Ilie Creţu este mobilizat, iar în februarie 1942, Regimentul 96 Infanterie, din care făcea parte, se deplasează în zona de operaţii, pe front, în Peninsula Crimeea.

Aici, Regimentul 96 Infanterie s-a distins prin acţiunile întreprinse în aprigele lupte de apărare, corp la corp şi la baionetă duse în regiunea Kijet, în ofensiva victorioasă de la Kerci şi în defensiva de la Marea de Azov, din zona Abinskaia – Caucaz.

Ostaşii Reg. 96 Infanterie s-au încadrat perfect în planul de repliere, dovedind că merită cu prisosinţă numele de unitate de elită a armatei române.

Unitatea sergentului Ilie Creţu a făcut parte din Divizia 19 Infanterie, prima divizie românească aleasă să treacă în Kuban, unde a avut cinstea de a lupta alături de bravele divizii germane.

Camarazii săi, veteranii de război gorjeni, l-au felicitat pentru purtarea vitejească de care a dat dovadă şi a răspuns mai presus de orice laudă la însărcinările pe care le-a primit Ilie Creţu în război – Decoraţia „Bărbăţie şi Credinţă”, cu spade, Clasa a II-a, pe care a purtat-o, oglindind afirmaţiile generalului în rezervă C. Ispas.

Faptele de bravură şi eroism ale celui care acum a trecut de vârsta de 100 de ani au fost preluate de istorie şi au devenit sacre. Iar timpul va face ca legenda lor să devină tot mai luminoasă şi pilduitoare.

Şugubăţ, gen.(r) Constantin Ispas i-a adresat rugămintea de a fi aşteptaţi toţi veteranii gorjeni şi să-i întrebe venerabilul Ilie Creţu cum se simt şi ei, la rândul lor, la vârsta de 100 ani!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here