Frica de ace i-a adus o condamnare

1057

Un șofer prins băut în trafic a refuzat să-i fie prelevate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, motivând că are fobie de ace. Bărbatul nu a scăpat însă de condamnare, primind o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

Șoferul a fost prins băut chiar în prima zi a anului trecut, pe DJ 671, pe raza comunei gorjene Padeş. Inițial, bărbatul a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor. A mărit viteza şi a virat pe o stradă lăturalnică, fiind ajuns de către autospeciala de poliţie în capătul străzii.
Potrivit procedurii, șoferul a fost invitat la spital pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, însă a refuzat pe motiv că îi este frică de ace.
„Organele de poliţie au procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest marca Drager, rezultând o alcoolemie de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au adus la cunoștință că va trebui să se deplaseze la UPU Târgu Jiu, pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, însă acesta a declarat fără echivoc că refuză recoltarea de mostre biologice de sânge şi chiar a încercat să intre în curtea unui imobil din zona respectivă, spunând că este locuinţa tatălui său”, potrivit rechizitoriului.
Astfel, pe numele lui a fost deschis un dosar penal pentru refuz de prelevare a probelor biologice, iar ulterior, după ce dosarul său a fost judecat, a primit o condamnare de opt luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de doi ani.
Bărbatul a recunoscut că în seara respectivă a băut 2-3 pahare de vin, după care s-a urcat la volan să vadă focurile de artificii din noaptea de Revelion. La întoarcerea spre locuinţa tatălui său, a fost oprit de către un echipaj de poliţie.
Bărbatul trecut de 50 de ani a precizat că a refuzat recoltarea de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei, întrucât era târziu, era obosit şi „îi este frică de ace”.
„Inculpatul a conștientizat gravitatea faptei, astfel că nu se impune executarea efectivă a pedepsei, rolul preventiv, educativ şi coercitiv al pedepsei putând fi îndeplinit şi fără izolarea inculpatului. Pe de altă parte, chiar în condiţiile în care nu se va dispune executarea efectivă a pedepsei închisorii, inculpatul trebuie supus unor obligaţii şi unei supravegheri corespunzătoare. În ceea ce privește posibilitatea amânării aplicării pedepsei, instanța apreciază că reprezintă o măsură mult prea blândă raportat la gravitatea faptei şi pericolul social al acesteia, inculpatul refuzând prelevarea mostrelor biologice tocmai în scopul eludării posibilităţii stabilirii alcoolemiei”, a motivat instanța.
Pe durata termenului de supraveghere, bărbatul va trebui să frecventeze un program de reintegrare și să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare,
Sentința pronunțată înainte de Paște nu este definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.