FNME se reîntregeşte, Condescu reabilitat de foştii aghiotanţi

486

Federaţia Naţională Mine Energie s-a întrunit, sâmbătă, la Rovinari pentru a pune pe tapet problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia şi stadiul respectării celor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Întâlnirea a părut, iniţial, drept una internă şi normală în actuala conjunctură, ştiut fiind că FNME este o structură sindicală de opoziţie la adresa actualei administraţii a CEO şi a politicii de guvernământ. Prezenţa la această întrunire a sindicaliştilor care au făcut parte anterior din FNME şi s-au poziţionat apoi de partea puterii atât politice, cât şi administrative şi apoi, marginalizaţi, au schimbat iar macazul, au pus însă sub semnul întrebării scopul acestei întâlniri. Discuţiile ulterioare şedinţei care privesc victimizarea lui Marin Condescu şi repunerea sa pe frontispiciul FNME, urmare a unei tensiuni politice la nivel central, dar şi reabilitarea sindicaliştilor care au făcut pact cu administraţia, gen Etăgan şi Golea, au demonstrat că întâlnirea a privit mai mult stabilirea unei strategii de reîntregire a vechiului FNME, profitându-se de o conjunctură politică privind o potenţială cădere a PSD de la guvernare şi o intrare la Putere a foştilor pedelişti.

Sindicatele care au făcut parte anterior căderii în disgraţie a lui Marin Condescu din FNME au fost invitate, săptămâna trecută, la o mare întâlnire la Casa de Cultură a Sindicatelor Rovinari pentru trasarea unor strategii privind acţiunea sindicală viitoare, în actuala conjunctură politică, care clatină, în opinia organizatorilor, structura de rezistenţă a administraţiei CEO. La şedinţă au participat sindicate tradiţionale care au făcut politica FNME şi în vremuri de restrişte, adică sindicatul lui Dumitru Pârvulescu şi cu al lui Constantin Mitrescu, dar şi alte sindicate partenere care au tras ponoasele rămânerii în FNME, dar şi câteva care au ciugulit din mâna lui Laurenţiu Ciurel, bucurându-se de fructele unui pact cu administraţia, care acum au schimbat macazul gândindu-se la o strategie care le priveşte viitorul personal şi mai puţin cel al membrilor de sindicat pe care îi reprezintă. Este vorba despre liderii sindicatelor de Roşiuţa şi Lupoaia, Nelu Roşca şi Nicolae Bădiţa, care nu ar fi avut ce căuta la această întâlnire internă a FNME, ei făcând parte dintr-o altă Federaţie, indiferent cât de bună a fost intenţia afişată de organizatorii FNME.
Cel puţin asta au concluzionat liderii sindicatelor independente din CEO care pe lângă faptul că au refuzat invitaţia au criticat, fără menajamente, jocul făcut de cei doi lideri sindicali care nu se mai regăsesc nici alături de Univers, nici de restul colegilor care fac în această federaţie un front separat.
Să nu uităm însă, că în urmă cu două săptămâni, Roşca şi Bădiţa au profitat de întâlnirea pe litoral a Federaţiei Univers, unde costurile deplasării şi cazarea au fost suportate de CEO, ca acum să arate tuturor că la căderea PSD de la Guvernare ambii fac politica noii Puteri.

Cameleonii sindicali!
“Pe cei doi lideri de sindicat prezenţi la Rovinari nu îi pot cataloga decât drept cameleoni sindicali care îşi schimbă culoarea în funcţie de conjunctură, care luptă numai pentru privilegii personale şi mai puţin pentru minerii pe care îi reprezintă. Să nu uităm că FNME încearcă să-şi revină pe o conjunctură politică ce i se pare favorabilă, nimic de condamnat, dar este de criticat prezenţa celor care vor iar la putere după ce au avut funcţii remunerate de actuala administraţie PSD. Roşca şi Bădiţa au conştientizat, la fel ca şi noi restul, că întâlnirea FNME este una internă în care această Federaţie vrea să câştige mai multă popularitate, ştiut fiind că în spatele acesteia încă se găseşte Marin Condescu”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia.
De altfel, şi Constantin Creţan împărtăşeşte o părere similară, sindicalistul refuzând invitaţia FNME tocmai urmare a acestor consideraţii.
În ceea ce îl priveşte pe Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Univers, acesta susţine că nu a fost invitat la întâlnirea FNME, în care, şi acesta menţionează, că nu s-a stabilit nimic care să nu fi discutat, anterior, şi de restul sindicatelor.
“Nu m-au invitat la Rovinari, dar nici nu mă aşteptam să mă invite, asta deoarece acolo nu s-a stabilit nimic. A fost mai mult ceva de imagine, de strategie.. În ce priveşte prezenţa lui Roşca şi Bădiţa, ambii au fost invitaţi pe sindicatele pe care le reprezintă, iar poziţia recentă a ambilor se cunoaşte. Simt şi ei oarecare tensiuni şi un vânt de schimbare.. În ce priveşte discuţiile ulterioare, de acestea nu am aflat nimic. Nu este exclus însă ca FNME să îşi dorească să fie ce a fost odată, aşa că strategii de genul, revenirea lui Condescu, ar putea să fi fost discutate. Treaba lor..”, a declarat Marciuc, detaşat de planurile FNME.

c1Nimic nou la întâlnirea de la Rovinari
În ceea ce priveşte cele stabilite la Rovinari, liderii sindicatelor independente, dar şi Marciuc sunt toţi de părere că lucrurile stabilite aici nu sunt deloc noi. Acestea, mai precis negocierea cotei de combustibil, a majorării adaosului lunar la salariu şi acordarea voucherelor de vacanţă, au fost stabilite deja cu administraţia şi urmează să se discute la jumătatea acestei luni.
În ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, de igienă, apa şi condiţiile sociale minime, şi acestea au fost discutate la nivelul administraţiei de mai toate sindicatele din CEO, ştiut fiind că acestea nu există.
În ceea ce priveşte restul demersurilor stabilite de FNME, pentru viitor, acestea se pot rezolva dacă reprezentanţii Federaţiei prevăd că puterea se va schimba la nivel central, mai cred colegii din alte sindicate ale CEO.

Condescu reloaded!
Finalul şedinţei, parafat cu comunicatul pe care îl ataşăm alăturat, a fost stricat de o întâlnire restrânsă a liderilor care ar fi stabilit că FNME poate reveni ce a fost 2012, cu Marin Condescu, victima PSD şi a lui Ciurel, la cârma acestei structuri sindicale. În structura de conducere a noului FNME s-ar regăsi însă vechii locotenenţi ai lui Condescu, căliţi în urma bătăliei cu administraţia CEO căreia i-au făcut Opoziţie. O parte dintre locotenenţi au făcut munca interesului personal, dovadă că unii au încă funcţii remunerate de administraţia CEO, în timp ce puţini au fost cei care, gen Pârvulescu şi Mitrescu, au dus o adevărată luptă pentru interesele membrilor lor de sindicat, interesele personale negăsindu-se în această ecuaţie.
La întâlnirea de la Rovinari au participat, sâmbătă, reprezentanţii a zece sindicate din cadrul CEO, doar unul fiind de la structura din Craiova.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here