Festivalul Copiilor „Domnica Trop”, la Rovinari

404

O nouă ediţie a Festivalului Copiilor „Domnica Trop” se va desfăşura săptămâna viitoare la Rovinari. Înscrierile au început în data de 27 septembrie şi se vor încheia pe 9 octombrie. Potrivit organizatorilor, până în acest moment s-au înscris opt copii, atât din Gorj, cât şi din alte judeţe ale ţării.

Festivalul Copiilor „Domnica Trop” a ajuns la cea de-a doua ediţie. Dacă anul trecut festivalul s-a desfăşurat la Curtişoara, în bătătura casei-muzeu Domnica Trop, anul acesta festivalul va fi organizat la Rovinari, în data de 12 octombrie. Ideea organizării acestui festival s-a născut din dorinţa de a veni în sprijinul tinerelor talente dar şi de a oferi un frumos dar unei mari artiste – Domnica Trop. „Ne-am hotărât ca în această frumoasă toamnă să organizăm ediţia a II-a a Festivalului Copiilor „Domnica Trop”. Facem acest lucru din două motive foarte importante. În primul rând, Domnica Trop este una dintre cele mai mari artiste ale naţiunii noastre; în al doilea rând, este omul care a donat Gorjului şi ţării întregi toate premiile, trofeele şi diplomele obţinute de-a lungul vremii. Împreună cu Muzeul Judeţean, am căutat să reabilităm capodopera folclorică a Domnicăi Trop. (…) După 1990, din păcate, această mare artistă a României a fost dată uitării. Noi am încercat după puterile noastre să o sprijinim material şi să-i facem şi câte o bucurie. Una dintre bucuriile pe care ni le-am propus noi să i le facem în acest an este acest Festival al Copiilor, pe care îl vom ţine la Rovinari, pe data de 12 octombrie. Am găsit înţelegere la Consiliul Local şi Primăria Rovinari pentru că domnul primar Dorin Filip este un iubitor al copiilor şi un iubitor al acţiunilor folclorice”, a declarat Dorin Brozbă, realizatorul festivalului.

9 octombrie, data limită pentru înscrierea concurenţilor la festival
La festival pot participa copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Aceştia vor trebui să interpreteze o doină sau o baladă live şi un cântec pe negativ. Înscrierile au debutat în data de 27 septembrie şi se vor încheia miercurea viitoare. Până în acest moment, opt copii au răspuns invitaţiei organizatorilor. „La ora actuală, avem deja opt copii înscrişi. De regulă, la evenimentele noastre avem întotdeauna câte 15 – 20 de copii, copii foarte buni, care ne fac cinste în ţară datorită faptului că au câştigat o seamă de premii şi în alte zone ale ţării, unde este foarte greu de câştigat. S-au înscris şi copii din Piteşti, de la Haţeg şi de la Drobeta Turnu-Severin, ceea ce înseamnă că ceea ce facem noi nu facem degeaba. (…) Această manifestare va fi cu siguranţă un succes, nu datorită faptului că o realizăm noi, ci datorită faptului că participă copii foarte talentaţi”, a spus Dorin Brozbă. Concurenţii se pot înscrie la Muzeul Judeţean Gorj sau la Casa de Cultură Rovinari.

Nina Predescu, preşedintele juriului
Potrivit organizatorilor, pentru un astfel de eveniment, la care participă un artist de talia Domnicăi Trop, şi juriul trebuia să fie unul pe măsură. „Preşedintele juriului va fi doamna profesor Nina Predescu, una dintre marile artiste ale cântecului popular românesc; îl vom avea în juriu şi pe domnul director Dumitru Hortopan, pe domnul profesor Dan Alexoaie de la Drobeta Turnu-Severin şi o seamă de muzicologi care să aprecieze aşa cum trebuie munca acestor copii. Spre bucuria mea, nici la celelalte evenimente pe care le-am organizat în ultima vreme nu au fost discuţii cu privire la componenţa juriilor pentru că am căutat întotdeauna ca în jurii să fie oameni de specialitate, oameni care apreciază concursurile”, a precizat Dorin Brozbă.
Pe lângă concurenţi, pe scena festivalului vor mai urca pentru a susţine recitaluri: Domnica Trop, Nina Predescu, Ion Drăgan, Oana Pârvan, Maria Corlan Mischie, Sofia Pleşu, Cristiana Soreanu, Roxana Croitoru, Luiza Ciudin, Adriana Soreanu şi Ionuţ Răducanu. Festivalul Copiilor „Domnica Trop” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Rovinari, Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj, Asociaţia Culturală „Doruleţ din România” şi Casa de Cultură Rovinari. „Era firesc ca muzeul să se implice, doar are în administrare Casa-muzeu Domnica Trop care se află în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Prin acest eveniment se promovează tinerele talente şi se cinsteşte activitatea Domnicăi Trop, care este una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de muzică populară din România”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here