Festivalul “Maria Lătăreţu”, începe în noiembrie la Târgu-Jiu

356

Încep preselecţiile pentru Festivalul Cântecului Popular Românesc “Maria Lătăreţu”. Cu această ocazie, împătimiţii cântecului popular din toate zonele ţării au ocazia să se înscrie pentru a participa la festival. Preselecţia judeţeană va avea loc la Casa de Cultură din Târgu-Jiu, la Sala orchestrei, în data de 25 octombrie, ora 10.00. Această ediţie se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti sau neangajaţi într-o instituţie profesionistă de spectacole. Întregul Festivalul va fi televizat de TVR.

Festivalul “Maria Lătăreţu”, ediţia a XIX-a, va avea loc în perioada 6-9 noiembrie 2012 la Târgu-Jiu. Această ediţie se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti (neangajaţi într-o instituţie profesionistă de spectacole). Festivalul este împărţit în două secţiuni: solişti vocali şi solişti instrumentişti. “Participanţii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru participare, acestea constă în: fiecare judeţ (sector) poate participa cu 2 solişti vocali şi 2 solişti instrumentişti (băieţi/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani. Fiecare interpret se prezintă în concurs cu două piese:doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament; o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral; Laureaţii cu Marele Premiu şi Premiul I obţinute la ediţiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs”, a precizat directorul Ansamblului “Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel.

Pentru înscrieri la festival
Potrivit organizatorilor este nevoie ca fişa de concurs (anexată prezentului), însoţită de partituri şi o copie după B.I./C.I. se expediază pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Calea Eroilor, nr. 15, cod 210135, Târgu-Jiu, Gorj, până la data de 1 noiembrie a.c., pentru a da posibilitate orchestrei să asigure o mai mare operativitate în desfăşurarea preselecţiei. Este absolut necesară viza Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care girează astfel îndeplinirea condiţiilor din regulament privitoare la limitarea numărului concurenţilor şi la premiile obţinute de aceştia. Preselecţia se va desfăşura, în prezenţa juriului naţional. Cheltuielile de transport vor fi suportate de către participanţi (direct sau prin instituţiile culturale din zona de domiciliu).

25 de lei, taxă pentru înscriere
Înainte de începerea preselecţiei toţi concurenţii vor achita la casieria Ansamblului o taxă de participare/ înscriere de 25 lei. Repetiţiile cu orchestra se vor desfăşura în fiecare zi de concurs, începând cu 6 noiembrie, ora 9, la sediul Ansamblului profesionist “Doina Gorjului’’. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de orchestra Ansamblului profesionist “Doina Gorjului’’ din Târgu-Jiu.

7-8 noiembrie, spectacole concurs
Spectacolele-concurs se vor desfăşura în zilele de 7 şi 8 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, ziua de 9 noiembrie fiind rezervată pelerinajului la Casa-muzeu “Maria Lătăreţu’’ de la Bălceşti, precum şi Galei Laureaţilor de la Târgu-Jiu. Ordinea intrării în concurs se va afişa în fiecare zi la locul de cazare şi la sala de repetiţii. Nu va exista o tragere la sorţi, asigurându-se astfel o varietate zonală a spectacolelor.  În serile de 7 şi 8 noiembrie, după spectacolele-concurs, se vor desfăşura recitaluri oferite de Ansamblul folcloric “Maria Lătăreţu’’ al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului’’, precum şi de invitaţii acestora. Gala Laureaţilor, din seara de 9 noiembrie 2012, va fi urmată de spectacolul extraordinar al Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului” Târgu-Jiu. În programul festivalului vor fi cuprinse şi alte manifestări artistice. Personalităţi de seamă ale etnofolclorului românesc vor aprecia: calităţile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezenţa scenică, cu note de la 1 la 10, într-o fişă individuală, pe baza căreia, prin centralizare, se va decide punctajul fiecărui concurent.

Premiile Festivalului
Premiile Festivalului pentru solişti vocali: Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 2500 lei, oferit de Consiliul Judeţean Gorj; Premiul I, în valoare de 2000 lei, oferit de CJCPCT Gorj’; Premiul II, în valoare de 1600 lei, oferit de Consiliul local Târgu-Jiu; Premiul III, în valoare de 1200 lei, oferit de CJCPCT Gorj; 3 menţiuni, în valoare de 427 lei fiecare, oferite de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Pentru solişti instrumentişti: Premiul I, în valoare de 1600 lei, oferit de Liga Culturală “Fiii Gorjului’’; Premiul II, în valoare de 1200 lei, oferit de Consiliul local Târgu-Jiu; Premiul III, în valoare de 800 lei, oferit de CJCPCT Gorj; 3 menţiuni, în valoare de 300 lei fiecare, oferite de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Premiul special al juriului, în valoare de 2000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului’’. Sumele propuse pentru premiere sunt la valoare brută, fiind supuse impozitării.

Servicii asigurate de către organizatori pentru concurenţi
În funcţie de receptivitatea şi aderenţa la programul festivalului vor mai fi oferite premii de către consilii locale, publicaţii, posturi de radio şi TV, alte instituţii, societăţi culturale, ligi, fundaţii, firme gorjene sau persoane particulare. Ansamblul “Doina Gorjului” asigură cazarea şi masa pentru toţi concurenţii în ziua de 6 noiembrie, iar în zilele de 7, 8 şi 9 noiembrie numai pentru cei admişi în concurs, după preselecţie. Asigură, de asemenea, cazarea şi masa pentru echipa TV parteneră şi pentru reprezentanţii mass-media naţională, pe toată perioada festivalului. Pentru membri juriului şi invitaţi se asigură, în plus, decontarea cheltuielilor de transport şi plata onorariilor, precum şi a prestaţiilor de servicii către televiziunea parteneră. Se vor oferii trofee de către CJCPCT Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here