Festival, pe banii concurenţilor – Două gorjence şi-au plătit participarea la un concurs naţional

404

irina birouPărinţii de copii-vedete fac, de multe ori, mari sacrificii pentru micuţii lor. În această categorie se înscriu şi părinţii Luizei Ciudin şi ai Irinei Birou, două eleve ale Şcolii Populare de Artă care s-au întors de la Festivalul Tinereţii de la Costineşti cu premii.

Pentru a putea participa, concurenţii au suportat toate cheltuielile, de la transport, la cazare şi masă.

Pentru a-şi vedea copiii pe scenă, cu atât mai mult atunci când este vorba despre nişte micuţi talentaţi, părinţii sunt în stare de multe sacrificii, inclusiv materiale. Anul acesta, pentru a putea participa la Festivalul Tinereţii de la Costineşti, concurenţii adică, implicit părinţii acestora, au suportat toate cheltuielile de drum, cazare şi masă. Din acest motiv au mers doar două participante din Gorj. „Iniţial trebuia să plece opt fete dar, din motive financiare, au plecat decât două, Luiza Ciudin şi Irina Birou. Amândouă au venit acasă cu premiul II. Concurentele şi-au asigurat cazarea, masa, transportul. Am înţeles că le-a costat cazarea mai bine de un milion de lei vechi pe noapte şi au stat opt zile”, a povestit Camelia Argint, profesorul de canto popular care le-a pregătit pe cele două fete. Pentru părinţii celor două fete, aceste cheltuieli au însemnat sacrificii, dar se pare că a meritat. „Am făcut sacrificii, cu atât mai mult cu cât am fost toată familia. Ziceam că anul acesta nu mergem la mare pentru că aveam alte priorităţi, dar am mers pentru că s-a ivit această ocazie pe care nu am vrut să o pierdem, a câştigat preselecţia. A fost greu, cheltuielile sunt mari, nu li s-a dat nimic aşa cum se asigură de obicei concurentului şi unui însoţitor. A meritat şi suntem mulţumiţi şi de premiu. Au fost concurenţi foarte mulţi, din toate colţurile ţării”, a povestit Ioana luiza ciudinBirou, mama Irinei. Nici pentru părinţii Luizei nu a fost uşor. „Mă simt foarte bine, la anii ei, are doar 10, să poată face aşa ceva, să câştige premii şi festivaluri. Avem o grămadă de diplome acasă. A fost greu acum, să plătim noi tot. Am cheltuit cam 12 milioane de lei vechi, înseamnă mult, mai ales acum, dar trebuia să mergem cu ea, să vadă cum e să concureze cu copii mai mari, bine pregătiţi. Trebuie să mergem cu ea”, a spus şi Claudia Ciudin.

Premiul II pentru gorjence

Una peste alta fetele sunt mulţumite de prestaţia lor, la fel cum este şi profesoara. Festivalul Tinereţii s-a desfăşurat săptămâna trecută la Costineşti. „Am foarte multe concursuri câştigate, uneori am luat locul II. Au fost concurenţi foarte bine pregătiţi, din toată ţara. Nu mă aşteptam să iau locul II. Sunt foarte mulţumită”, Luiza Ciudin. „Palmaresul ei este destul de mare, a câştigat multe festivaluri, a fost şi la Alba Iulia, unde a luat premiul I, la Bistriţa şi multe festivaluri judeţene. Noi am susţinut-o mereu. De mică, la serbări, cânta, dar ocazia i s-a ivit atunci când la şcoala la care învaţă s-a format un cerc vocal”, a spus şi Ioana Birou despre fiica sa, Irina.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here