Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” anunță organizarea celei de a XXIX-a ediții a Festivalului-concurs de muzică populară pentru copii și tineri ”Florile Ceahlăului”. Cei interesați se pot înscrie până la data de 24 februarie.
Festivalul concurs are două secțiuni, una destinată interpreților vocali ai muzicii populare (cu trei categorii de vârstă, respectiv 9-14, 15-19, 20-25 de ani), iar cealaltă soliștilor instrumentiști (împărțiți pe două categorii de vârstă, 9-14 și 15-25 de ani). Ediția de anul acesta este structurată pe două etape. Preselecția națională va avea loc în perioada 24 februarie — 1 martie, pentru ca etapa finală să se desfășoare în perioada 24 — 26 martie. Rezultatele preselecției vor fi anunțate pe data de 1 martie 2017. Ca și la edițiile recente, președinta juriului va fi prof. dr. Elise Stan — etnomuzicolog și realizator TV. Înscrierea la concurs se face pe baza fişei de înscriere care poate fi descărcată de pe site-ul oficial al festivalului, www.florile.ceahlaului.culturaneamt.ro, secţiunea ”Informaţii utile”. Fișa de înscriere va fi însoțită de fișiere mp3 pe suport digital sau fișiere atașate pe e-mail care conțin repertoriul de concurs. Acestea pot fi trimise pe adresa: Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, Piatra-Neamţ, str. Ştefan cel Mare nr. 3A, 610101, prin fax la nr. 0233.214.026 sau la adresele de e-mail contact@culturaneamt.ro şi florile.ceahlaului@culturaneamt.ro, cu menţiunea pentru Festivalul – concurs “Florile Ceahlăului” 2016, până la data de 24 februarie 2017. Tot până la data de 24 februarie 2017 vor fi trimise și partiturile cu acompaniamentul pieselor pe care concurenţii le vor interpreta, cu specificarea tempo-ului piesei pe partitură.
Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului” are drept scop: revitalizarea şi promovarea tradiţiei şi folclorului din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular românesc, promovarea culegerii şi interpretării muzicii tradiţionale, dar şi reactualizarea unor piese vechi, de mare valoare şi reprezentativitate, prin interpretarea acestora de către tineri, conştientizarea de către tineri a faptului că muzica tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu şi, ca orice patrimoniu, trebuie conservat, precum și stimularea profesorilor şi instructorilor acestor copii și tineri.
R.L.