Faza judeţeană a concursului „Universul cunoaşterii prin lectură”, la CNSH

386

Colegiul Naţional „Spiru Haret” din municipiul Târgu-Jiu va găzdui pe data de 27 aprilie faza judeţeană a concursului naţional „Universul cunoaşterii prin lectură”. Tot luna aceasta, la Târgu-Jiu se vor mai desfăşura şi etapele judeţene a altor două concursuri destinate elevilor de gimnaziu şi liceu.

Concursul naţional „Universul cunoaşterii prin lectură” este destinat strict elevilor din şcolile gimnaziale din mediul rural iar rolul său este acela de a contribui la dezvoltarea competenţelor dobândite de elevii de gimnaziu capabili de performanţe înalte, centrate pe următoarele acţiuni specifice învăţării eficiente: identificarea, prelucrarea, utilizarea, exprimarea (ilustrarea, exemplificarea, transpunerea), analizarea/ sintetizarea, evaluarea/ aprecierea/ interpretarea/ modelarea. Competiţia îşi propune să integreze cunoştinţele din diferite domenii, dobândite de către elevi prin lectură conştientă şi dirijată şi să evalueze nivelul de înţelegere a mesajului din textele ficţionale şi nonficţionale, din diferite stiluri funcţionale.
Etapa judeţeană a acestui concurs se va desfăşura pe data de 27 aprilie, la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din municipiul Târgu-Jiu iar fiecare şcoală va fi reprezentată de câte patru elevi, câte unul pentru fiecare clasă (V-VIII). Un echipaj alcătuit din cei mai buni patru elevi vor reprezenta apoi judeţul nostru la etapa naţională, unde vor susţine două probe: proba de evaluare a unui portofoliu elaborat de echipaj în perioada de pregătire, imediat următoare etapei judeţene, şi proba scrisă constând în rezolvarea, în echipă, a unui subiect. Subiectele pentru etapa naţională vor evalua deopotrivă competenţele de comunicare orală şi scrisă la limba şi literatura română ale elevilor şi elementele de cultură generală specifice gimnaziului cu respectarea programei şi a particularităţilor de vârstă ale concurenţilor şi de mediu geografic de provenienţă. Tema portofoliului pentru ediţia 2013 a etapei naţionale a concursului competiţiei în acest an şcolar este „Incursiune în universul cunoaşterii”. Evaluarea va viza atât calitatea portofoliului judeţului, cât şi nota obţinută la lucrarea scrisă elaborată în echipă.

Aprilie, luna concursurilor
Tot în cursul lunii aprilie, la Târgu-Jiu se vor mai desfăşura şi etapele judeţene a altor două concursuri destinate elevilor. Astfel, în data de 20 aprilie, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu, se va desfăşura etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „+POEZIE”, la care vor participa câte doi elevi de la fiecare şcoală: unul din clasa a V-a şi unul din clasa a VI-a. În aceeaşi zi, la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din municipiul Târgu-Jiu, este programată şi etapa judeţeană a concursului „Lectura ca abilitate de viaţă”, concurs ce se desfăşoară pe patru niveluri de vârstă şi de pregătire didactică: nivelul 1 – clasele a V-a şi a VI-a; nivelul 2 – clasele a VII-a şi a VIII-a; nivelul 3 – clasele a IX-a şi a X-a; nivelul 4 – clasele a XI-a şi a XII-a.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here