Farmaciştii nu sunt atraşi de mediul rural

476

În cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj, conducerea Colegiului Farmaciştilor din judeţul nostru a prezentat câteva informaţii privind preocuparea reprezentanţilor farmaciilor din judeţul Gorj, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, pentru asigurarea necesarului de medicamente compensate şi gratuite pentru pensionari şi persoane vârstnice. Prezent la întâlnire a fost şi directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Cosma Dumitrescu, care a precizat că localităţile sunt acoperite din punct de vedere al farmaciilor sau punctelor de lucru, însă farmaciştii sunt reticenţi la lucrul în unele comune gorjene.

Valentin Nănescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Gorj, a spus că este asigurat necesarul de medicamente pentru vârstnici: „În ceea ce priveşte necesarul de medicamente pentru pensionari, pentru persoanele în vârstă, precizăm că în judeţul Gorj nu au fost semnalate neajunsuri sub aspectul asigurării necesarului de medicamente”.

135 de farmacii, în Gorj
Potrivit aceleiaşi surse, în judeţul Gorj „funcţionează 135 de unităţi farmaceutice, 85 de farmacii în mediul urban şi 48 de farmacii în mediul rural şi 27 de oficine locale de distribuţie. Unităţile farmaceutice care au încheiate contracte cu CJAS Gorj sunt obligate să aprovizioneze permanent cu medicamente”.
Reprezentanţii CJAS Gorj au făcut o serie de demersuri în vederea creşterii numărului de farmacii în mediul rural, despre reuşitele acestei iniţiative, directorul adjunct Cosma Dumitrescu precizând: „Anul trecut am reuşit să mai înfiinţăm farmacii în mediul rural, lăsând la o parte punctele de lucru pe care le-au înfiinţat farmaciile. La ora actuală mai sunt localităţi fără farmacii, dar nu fără puncte de lucru; inclusiv la Dănciuleşti este punct de lucru.”

Farmaciştii fug de lucrul la ţară
Directorul adjunct al CJAS Gorj a mai spus că sunt localităţi în mediul rural unde farmaciştii nu vor să îşi deschidă farmacii sau puncte de lucru, pentru că nu ar fi o afacere profitabilă. Un exemplu în acest sens este comuna Săcelu. „Este foarte greu să găsim farmacişti care să meargă în anumite comune şi vă dau exemplu comuna Săcelu. Anul trecut am trimis acolo un farmacist venit la mine şi a spus că nu îi convine pentru că este o comună foarte mică şi consideră că nu ar fi  eficientă o farmacie, după discuţia pe care a avut-o cu primarul. În Târgu-Jiu nu mai este loc pentru alte farmacii, numai dacă se cumpără una existentă de către altcineva”, a explicat Cosma Dumitrescu, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Cât priveşte plăţile către farmacii, Dumitrescu a menţionat: „Am reuşit să venim cu plăţile la medicamente gratuite şi compensate aproape la zi. Nu mai avem arierate peste 90 de zile. Toate datoriile noastre la farmacii sunt sub 60 de zile, exact cum prevede legea, iar 30 de zile sunt pentru a da bun de plată şi a verifica documentaţia depusă”.
Conducerea Colegiului Farmaciştilor Gorj a făcut precizarea, la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj, că programul de gărzi la care participă unităţile farmaceutice din judeţul nostru va fi respectat.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here