Ingrediente:
* 800 g de făină de mălai
* 200 g de făina albă
* 2,2 litri de apă
* 2 lingurițe de sare sau după gust
* Eventual puţin zahăr
Mod de preparare:
Prima dată se face focul pe vatră, este recomandat ca vatra să fie din cărămidă refractară. După care se pregătește o mămăligă moale.
Se pune ceaunul pe foc, se toarnă apă în el, se adaugă sarea.
Când apa s-a încălzit bine, se adaugă cam două-trei castronele de mălai şi se amestecă în mod constant timp de 15 minute, până se obţine o mămăligă moale.
Grijă mare să nu dea apa în clocot pentru că se fac cocoloașe. Într-o postavă de lemn, se adaugă făina albă şi restul de făină de mălai.
După ce a fiert mămăliga, se pune în mijlocul postăvii şi se lasă să se răcească puţin. Când s-a răcit se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă. Se modelează turta şi, cu o furculiţă, se fac după placul fiecăruia diferite modele.
Cine doreşte poate să o ungă cu puţin sos de roşii. Când vatra este încinsă, se trage jarul şi se curăță cu o mătură.
Turta se pune pe un cârpător şi se pune pe vatră. Dacă doriţi, se poate pune sub turtă nişte frunză de viță de vie.
Noi nu am pus nimic, a funcţionat şi aşa. Turta se pune pe vatră şi se acoperă cu țestul.
Se pune jar de jur împrejurul țestului şi se face focul deasupra. Aici nu pot să spun exact minutele, la noi a durat 40 de minuțele.
Poftă bună!
Rețeta o puteți urmări și pe YouTube, pe Fabi’s Kitchen. Dacă doriți, puteți să vă abonați GRATUIT!!!
Cititorii care vor să îi adreseze întrebări lui Seifried Alin Fabian, o pot face la următoarea adresă de email: alinfabian62@gmail.com, precum și pe Facebook (Fabi S Lin).