Expoziţie la CJCPCT Gorj – Arta tradiţională pakistaneză

2881
expo pakistanVineri, 14 august, „Visele ţesute în culori” răsărite din unduirile prin Pakistan ale fluviului Indus ori coborâte din înălţimile Himalayene vor putea fi admirate de târgujieni într-o expoziţie organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în holul clădirii unde această instituţie funcţionează. Rezultat al contactelor CJCPCT Gorj, reprezentată de artistul fotograf Teodor Dădălău şi Ambasada Pakistanului din România, colecţia respectivă este constituită ca o expoziţie itinerantă şi este compusă din ţesături, costume, bijuterii şi obiecte de artă tradiţională realizate în mirificul areal sud – asiatic. La deschiderea expoziţiei va fi prezent şi Excelenţa Sa dl. Ambasador, Sanaullah, al Republicii Islamice Pakistan, ţară ce îşi sărbătoreşte in data de 14 august Ziua Independenţei.

Potrivit Exlelenţei Sale – expoziţia este un omagiu adus numeroaselor tinere deosebit de sensibile care şi-au împletit şi continuă să-şi împletească visele în rochiile de mireasă. Visul de a avea o rochie de mireasă prinde contur la o vârstă fragedă, pe la 5 – 6 ani, când fata începe să ia lecţii de brodat şi să facă diferenţa între nuanţe şi culori. În general, mamele sunt cele care le învaţă aceste lucruri. Toate broderiile expuse au fost odată părţi componente ale unor rochii de mireasă.
Evenimentul se înscrie în cadrul Ediţiei a V-a a Târgului Meşterilor Populari din România, organizat de Consiliul Judeţean, Primăria Târgu Jiu şi CJCPCT Gorj, care se va desfăşura începând cu 13 august, cu participarea a peste 70 de meşteri din ţară.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here