Eveniment editorial şi artistic – Albumul GORJFEST 2009-2013 Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale

444

Într-un format atipic, de 16×16 centimetri, cartonat şi copertat, integral color în cele vreo 180 de pagini, fără a numerota copertele a apărut un Album GorjFest 2009-2013, semnat de artistul fotograf Teodor Dădălău, totodată instructor-coordonator program GorjFest la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în editarea căruia a şi apărut.

L-am primit din partea autorului Teodor Dădălău, în chiar preziua, de 14 octombrie 2013, vernisării Retrospectivei GorjFest pe cei cinci ani amintiţi în Sala Jasponia a Galeriei de Artă Modernă contemporană din Gabrovo(Bulgaria).
Tipărit pe hârtie velină, în excelente condiţii grafice, la Craiova, gingaşa lucrare pe care-o apreciez drept un eveniment editorial şi artistic, în acelaşi timp, se deschide cu un inspirat cuvânt înainte – pe pagina de gardă 3 – semnat de Ion Călinoiu, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Din care ne permitem să reproducem două-trei fraze lămuritoare:
“De 5 ani, Gorjul a primit ca oaspeţi pictori, sculptori, graficieni, artişti fotografi şi creatori de film documentar din România, Argentina, Belgia, Bulgaria, Canada, Columbia, Elveţia, Franţa, Italia, japonica, Moldova, Peru, Ungaria…
În toţi aceşti ani, deschiderea spre lume a Gorjului a însemnat, deopotrivă, deschiderea spre Gorj a lumii.
În toţi aceşti ani, zeci de creatori de pe patru continente au găsit aici nu doar sursă de inspiraţie pentru operele lor, ci şi prietenie curată şi credinţă statornică în puterile tămăduitoare ale artei.”
Despărţiţi doar de o pagină albă, precum doi fraţi siamezi, pe pagina 5 semnează un cuvânt de suflet şi scriitorul Ion Cepoi, Director CJCPCT Gorj, din care cităm începutul ce ne-a mers la inimă:
“În Gorj, arta plastică s-a aflat dintotdeauna la ea acasă. Începând cu lucrarea sfintelor icoane din mănăstirile şi bisericile străvechi şi continuând cu aceea de pe crucile de lemn sau de la fântânile aflate la capăt de drum, menite să potolească setea drumeţilor trecători prin acest ţinut.” Cu riscul de a fi acuzaţi de lipsă de fantezie ori de spirit critic, ne mai permitem preluarea unor gânduri ale autorului Albumului, Teodor Dădălău: “În cei 24 de ani de existenţă, GorjFest ne-a obişnuit cu modul spontan, sănătos şi autentic de valoroasă creaţie, într-un loc în care imaginaţiei nu-i trebuie nici un efort pentru a crea… În ceea ce plămădesc aici mâinile artiştilor regăsim, de fiecare dată, amprenta spaţiului românesc – gazdă, exact argumentul care a dat viaţă festivalului.
Alături de reprezentanţi din 25 de ţări, GorjFest a demonstrat din nou că arta ne este numitor comun. Poate singurul statornic! De aceea continui să cred că nu conservarea, ci tocmai ruperea graniţelor dintre noi şi lume este cel mai loial garant al promovării apartenenţei şi identităţii noastre până la locul pe care-l merităm între valorile lumii…”
Pe lângă reproducerile a numeroase lucrări – executate măiastru de Doru Dădălău şi tipărite cu respectarea nuanţelor culorilor de către tipografia craioveană, din păcate nenumită în paginile Albumului -, mai semnează o cronică plastică criticul de artă Alice Dinculescu, cu referire doar la ediţia Taberei de creaţie GorjFest 2012, la care-a participat. Cine doreşte consideraţii asupra întregului Album, la care facem aluzie doar, poate găsi o cronică scrisă de un specialist – Dr. Florin Rogneanu, Directorul Muzeului de Artă Craiova, în paginile revistei literare “Ramuri”, ce apare în Bănie.
N. ROŞCA

P.S. Nu am ştiinţă, dar bănuiesc că autorul Albumului – Teodor Dădălău, urmând exemplul Şefului său, s-a umplut de bani din drepturile de autor plătite de Consiliul Judeţean Gorj. De văzut! (N. Roşca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here