Eveniment artistic – Spectacol folcloric “Cânt şi joc” la Peştişani şi valoroşii săi invitaţi, preluat de Inedit TV

902

A devenit o tradiţie ca Obştea Peştişani să susţină diverse evenimente culturale, lansări de cărţi – cum au fost acelea de poezie a regretatei Luminiţa Berculescu sau memoriile autobiografice „Vulturul de Munte” de hobiţanul  Sergiu Mischie – Erou martir al luptei anticomuniste, la care a fost invitat eminentul actor şi cetăţean Dan Puric, lansare moderată de jurnalistul brădicenean Grigore Cartianu, din vara trecută.

De această dată, profitându-se de o adunare generală a Obştei Peştişani, avându-l ca director pe ec. Ion Poenaru şi în colaborare cu solista de muzică populară Emilia Bubulac, realizatoare la televiziunea Inedit TV, scuzaţi pleonasmul greu de evitat, preţ de trei-patru ore s-a cântat şi dansat în aplauzele numerosului auditoriu.

Reluarea unei vechi tradiţii
De vreo câţiva ani, în fiecare primăvară, Asociaţia „Fiii Satului” Frânceşti obişnuieşte să organizeze pe un deal din apropiere un festival de muzică populară şi dansuri, inclus din acest an, la propunerea generosului ex-director al emilia-bubulacŞcolii Populare de Artă Târgu Jiu – prof. Viorel Gârbaciu – în programul activităţilor culturale ale judeţului Gorj, susţinute de Consiliul Judeţean.
Iată că, încet-încet, s-a constituit şi Ansamblul folcloric „Cânt şi joc” la Peştişani, iar lista invitaţilor săi la acest spectacol televizat şi intens aplaudat de numerosul public ar putea, în timp, să extindă mai vechile obiceiuri tradiţionale.

Vedete şi la Peştişani
Cine n-o cunoaşte pe cântăreaţa Emilia Bubulac, de loc din Boroşteni, mai nou realizatoare la postul Inedit TV. Pe scenă, i-au urmat Emilia Drăgotoniu Nanu, Ştefan Popescu la nai, Georgeta Corlan Mischie, Roxana Croitoru – târgujiancă de numai 14-15 ani, de origine din Hobiţa lui Brâncuşi, dar cu numeroase premii la festivaluri din ţară, apoi Căpitănescu Raluca, Amelia Caralicea şi Marin Stelea.

Oaspeţi mici şi mari din judeţ şi nu numai. Baia de Aramă e un exemplu, Motru al doilea
A fost o splendoare să-i fii văzut pe fetiţele şi băieţii Grupului vocal „Bordeiaşul” al Clubului Copiilor din Baia de Aramă, cu toţii îmbrăcaţi în superbe costume populare şi cu glasuri extrem de melodioase, apoi Ansamblul Folcloric „Brâuleţul” din Ţicleni, Grupul de instrumentişti „Viorile Motrului”, evident din Motru, iar când era nevoie acompaniamentul l-a asigurat Taraful „Rapsozii Gorjului” – sub conducerea muzicală a profesorului Ştefan Popescu, nimeni altul decât naistul şi directorul artistic al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.
Ar mai fi de adăugat coregrafia spectacolului, aparţinând lui Marin Stelea şi locul în care ore în şir s-a cântat şi dansat – Sala de Festivităţi a Şcolii Generale Peştişani. Care şi-a găsit rostul, altfel activitatea culturală din comuna Peştişani nefiind una care să strălucească. Şi din pricină că nu există un Cămin Cultural. Cel existent a rămas în faza „la roşu” şi n-a mai fost finisat.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here