Eveniment artistic gorjenesc la Bucureşti – Iustina Băluţeanu – artistă completă: cântăreaţă şi creatoare de tapiserii

438

Pe data de 7 septembrie (în avans cu o zi faţă de data de 8 septembrie, când se împlinesc 89 de ani de la naşterea Iustinei Băluţeanu, marea solistă de muzică populară din Gorj) s-a organizat, sub oblăduirea Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, o expoziţie de tapiserii executate de către cântăreaţă în ultimii 15 ani de viaţă.

Donaţia dr. Despina Tudor

Este vorba despre tapiserii donate de către dr. Despina Tudor, sora Iustinei Băluţeanu, patrimoniului cultural al Sectorului 2 al Bucureştilor, loc în care Iustina a locuit, a creat şi şi-a desfăşurat o mare parte din activitate şi din viaţă.
Expoziţia de tapiserii are un caracter permanent, este deschisă la Clubul Seniorilor din Sectorul 2 – situat în Parcul Plumbuita – şi poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10-17.
Evenimentul s-a bucurat de o participare impresionantă. Au fost prezenţi foarte mulţi invitaţi precum şi numeroşi membri ai Clubului Seniorilor. Alături de toţi aceştia au fost prezente şi cele două surori ale Iustinei Băluţeanu, respectiv Despina Tudor şi Eugenia Şerban.
Deschiderea evenimentului a fost făcută de către Ştefania Georgescu, reprezentanta Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, care a adus salutul primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu.
Acţiunea a fost moderată apoi de către Dan Tudor, nepotul Iustinei Băluţeanu, care a oferit celor prezenţi ocazia să asculte melodii interpretate de către Iustina Băluţeanu.

Evocare a vieţii şi carierei artistice
Au luat cuvântul domnul Mihai Lazăr, fost prieten şi colaborator de-al Iustinei Băluţeanu, care a prezentat un material evocator al vieţii şi carierei artistice ale cântăreţei, subliniind priorităţile absolute pe care Iustina Băluţeanu le are privitor la creaţia „hăulitelor din Gorj”, înaintea altor cântăreţe (Maria Lătăreţu sau Maria Tănase), soliste care le-au preluat ulterior.
Poetul şi jurnalistul Ion Filipoiu, vicepreşedintele Ligii „Fiii Gorjului”, a vorbit despre semnificaţia artistică a cântecelor de nuntă din repertoriul Iustinei Băluţeanu şi a sugerat editarea unui album complex care să conţină şi imaginile celor peste 100 de tapiserii executate de către cântăreaţă alături de un CD cu melodiile cele mai reprezentative din repertoriul acesteia.

Fiii Gorjului plasează artista în categoria valorilor naţionale
Jurnalistul Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului” a evocat figura marii cântăreţe gorjene în contextul integrării operei artistice a acesteia în categoria valorilor naţionale. Domnul Păsărin a precizat că dumnealui însuşi a întocmit un material documentar despre Iustina Băluţeanu, material inclus în monografia marilor personalităţi gorjene.

Recitaluri folclorice: Ileana Constantinescu şi Mihai Lazăr
Doamna Ileana Constantinescu, ea însăşi o valoroasă interpretă de cântece populare, a evocat amintiri din turnee, de la diferite concerte la care a participat alături de Iustina Băluţeanu. La cererea publicului – şi dovedind calităţi vocale încă perfecte – Ileana Constantinescu a interpretat “live”, “a capella”, două cântece din repertoriul personal şi o melodie din repertoriul Iustinei Băluţeanu. Publicul a ovaţionat-o cu aplauze, în picioare!
Programul artistic a fost continuat de către Mihai Lazăr care a interpretat, cu multă căldură şi har, multe melodii din repertoriul propriu şi din cel folcloric naţional, fiind aplaudat îndelung, publicul fredonând refrenele alături de artist.

2013 – Anul 90 al Iustinei Băluţeanu
Înainte de a difuza, în încheiere, celebra melodie – creaţie a Iustinei Băluţeanu – „Pe câmpu’ cu florile – Hăulita de la Gorj”, Dan Tudor a propus conducerii Ligii Culturale „Fiii Gorjului” ca întâlnirile de anul viitor ale ligii să se desfăşoare sub semnul împlinirii a 90 de ani de la naşterea Iustinei Băluţeanu. Sugestia a fost acceptată cu plăcere.
Spectacolul şi prezentările au fost urmate de vizionarea tapiseriilor expuse şi de discuţii amicale alături de o mică gustare şi de un pahar de şampanie sau de o băutură răcoritoare. Din dialogurile purtate cu publicul a reieşit bucuria şi plăcerea generate tuturor de acest eveniment.
Bucuria socializării, întâlnirile cu persoane agreabile, spectacolul artistic de înaltă calitate prezentat au venit să sublinieze perfect acţiunea de restituire a memoriei Iustinei Băluţeanu organizat la iniţiativa doamnei dr. Despina Tudor (sora Iustinei).
Cântecele au răsunat din nou, alături de minunatele tapiserii, oferind o nouă imagine evocatoare a complexităţii artistice a regretatei Iustina Băluţeanu.
Ing. şi editor DAN TUDOR
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here