Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu profesorul Dănuţ Birău, Primarul Oraşului Târgu-Cărbuneşti, Gorj – ,,Suntem trecători prin funcţii, ca şi prin viaţă, dar, important rămâne ceea ce lăsăm în urma noastră”!

4309

– Rep. Domnule primar, Dănuţ Birău, vă găsesc în curtea primăriei în echipament de lucru şi tot colectivul pare implicat într-un proiect de modernizare!
-D.B. Domnule profesor, în primul rând, bine aţi venit la primăria oraşului nostru, iar, aşa cum spuneţi, sunt într-o ţinută de lucru, obişnuită pentru mine, pentru că majoritatea timpului sunt «pe teren», atât cât îmi pot permite! De aceea, m-aţi aflat într-o ţinută mai lejeră, ca să pun şi eu mâna, când e nevoie de sprijinul meu!
– Rep. Care sunt activităţile prioritare, acum, când stăm de vorbă pe această bancă din faţa primăriei?
-D.B. Chiar dacă suntem în ziua unei sărbători creştine, am început să «tundem» iarba, pentru că acest gazon pus de acum trei ani, trebuie îngrijit!
– Rep. Ce alte activităţi mai aveţi în atenţie în momentul de faţă?
-D.B. Avem unele lucrări de şantiere în localitatea noastră, de câteva milioane, iar, ca să exemplific…
– Rep. Acest lucru voiam să-l aud acum, domnule primar!
-D.B. Iată, suntem spre finalul unor lucrări pentru extinderea şi înlocuirea canalizării pe strada Pieţei, o lucrare de câteva milioane de euro din fonduri europene! De asemenea, la creşa de copii s-au încheiat lucrările la clădire, iar, acum se lucrează la aleile din curte, la spaţiul verde şi la spaţiul de joacă pentru copii, aceasta fiind o lucrare de 150 de mii de euro, mai ales că aici, am intervenit şi cu fonduri din bugetul local, atât la creşă, cât şi la grădiniţă.
– Rep. Se apropie începutul noului an şcolar, iar unităţile de învăţământ, pentru că sunteţi profesor…
-D.B. Pot să menţionez că toate unităţile de învăţământ care necesită autorizaţie de funcţionare sunt rezolvate, după ce în urmă cu patru ani, nu aveam nici o unitate care să îndeplinească aceste criterii! Pe o finanţare de la Compania Naţională de Investiţii se lucrează şi este aproape gata un pod peste valea Ungurelu, la Ştefăneşti, într-o lucrare de aproape un milion de euro, apoi, am semnat un contract pentru proiectarea şi modernizarea ambulatoriului de la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti, în valoare de 2 milioane de euro, ca apoi să se treacă la proiectul de extindere şi modernizare a Policlinicii Spitalului de Urgenţă!
– Rep. Părintele Ioan Vodislav, de la Pojogeni, vă solicită să faceţi ceva pentru reabilitarea monumentului din preajma bisericii!
-D.B. Îl asigur pe preacucernicul părinte, că mă voi ocupa de acest lucru!

,,Când se întâmplă vreun eveniment nedorit, se spune că e de vină primarul”!

– Rep. Întâmpinaţi şi unele dificultăţi în activitatea dumneavoastră şi a instituţiei administraţiei locale?
-D.B. Probleme şi dificultăţi apar în fiecare zi, pentru că atunci când se întâmplă vreun eveniment nedorit, se spune că e de vină primarul! Când se opreşte apa sau este o avarie la sistemul de alimentare cu gaze sau la sistemul de energie electrică, toată lumea sună primarul, deşi, nu primarul are atribuţii în aceste domenii! Totuşi, primarul prezintă aceste probleme persoanelor abilitate ca să le rezolve şi tot primarul poate grăbi rezolvarea lor!
– Rep. Apreciaţi că sunt dese asemenea evenimente nedorite?
-D.B. Nu chiar atât de dese, dar, din cauza capriciilor vremii sunt anumite fenomene naturale, iar, noi trebuie să intervenim cât se poate de operativ pentru a veni în sprijinul cetăţenilor!
– Rep. Ce aţi avut în vedere, în urmă cu patru ani, când aţi venit pe scaunul de primar?
-D.B. Am avut în vedere, îmbunătăţirea accesului cetăţenilor din zonele rurale, dată fiind componenţa administrativă a localităţii noastre! Astfel, am încercat să orientăm fondurile către infrastructura rutieră! Dacă la început, ne-am bazat numai pe fonduri din bugetul local, pe parcurs, am reuşit să atragem şi alte fonduri, aşa că acum, avem peste 12 km de drum modernizat în rural, prin reabilitarea unor trasee care nu fuseseră niciodată asfaltate, iar, în clipa de faţă avem 4 km de drum scos la licitaţie prin Fondul Naţional de Investiţii, în satele Comăneşti, Floreşteni, Cuci, urmând să scoatem la licitaţie pentru proiectare şi execuţie încă 5 km în satul Măceşu, acolo unde se află un Muzeu al «Crucilor», pentru că în acest fel, cred că îndeplinim şi datoria morală în faţa domnului Pompiliu Ciolacu, pentru ca să legăm acest drum de drumul judeţean de la Târgu- Cărbuneşti, care trece prin Ţicleni şi ajunge până la Peşteana-Jiu! Mulţumesc, pe această cale, domnului Călina Iulică, fost primar de cinste al oraşului nostru!
– Rep. Cum credeţi că apreciază cetăţenii care v-au votat acum patru ani, aceste lucruri pe care le-aţi făcut împreună cu echipa pe care o coordonaţi?
-D.B. Acest lucru, îl putem vedea, cât de curând, la alegerile locale, iar eu voi merge din nou în faţa oamenilor pentru a le cere sprijinul şi votul în vederea continuării a ceea ce am început! Sper ca numărul susţinătorilor mei să fie mai mare decât acum patru ani, pentru că sunt realizări vizibile în oraşul nostru, iar, oamenii pot aprecia şi lucrurile bune care s-au întâmplat în acest mandat al meu!
– Rep. Chiar, dacă, uneori, nu aţi finalizat unele lucruri, aşa cum v-aţi propus!
-D.B. Da, sigur, nu le-am făcut pe toate, pentru că, altfel, n-am avea pentru ce să mai candidăm…

,,Când ocupi o funcţie, îţi faci şi duşmani, iar, omul fără duşmani, înseamnă că nu are valoare!!

– Rep. Oferind, în acest fel, anumite «argumente» contracandidaţilor!
-D.B. Exact, iar eu intenţionez ca în următorii patru ani, să terminăm de asfaltat toate drumurile din localitate, iar, la centru să pornim cu extinderea reţelei de gaze, mai ales că în bugetul pe acest an, am «prins» fonduri ca să putem trece Râul Gilort spre strada Plopilor, deci, spre Cărbuneşti-sat. Pentru Ştefăneşti, am făcut propunerea ca la următoarea rectificare bugetară, să primim suma necesară pentru a încheia un contract pe întreaga lucrare, sperând ca în anii următori să se dea drumul la finanţări naţionale, pentru a extinde reţeaua d alimentare cu gaze în toate satele localităţii noastre!
– Rep. Ce le răspundeţi acelora care îndreaptă «săgeţi otrăvite» spre dumneavoastră?
-D.B. Domnule profesor, eu sunt conştient că atunci când ocupi o funcţie, îţi faci şi duşmani, iar, omul fără duşmani, înseamnă că nu are valoare!
– Rep. Deci, în felul acesta, îi apreciaţi pe aceia care vă recunosc valoarea!
-D.B. Da, pentru că e o vorbă pe la noi: «Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur!», aşa că potenţialii contracandidaţi…
– Rep. Pe care, nu trebuie să-i privim ca pe nişte «duşmani»…
-D.B. Exact, şi de aceea, le mulţumesc acestor contracandidaţi, pentru că ei te fac să fii atent la ceea ce lucrezi, când există posibilitatea să fii atacat în orice acţiune de către aceştia!
– Rep. Aveţi o viziune deschisă şi cu accente democratice, ca un dascăl care se respectă!
-D.B. Cred că e dreptul fiecăruia să candideze, pentru că e un drept constituţional, iar cel care îşi va spune cuvântul hotărâtor este electoratul! Important este ca după alegeri, să ne aşezăm toţi la o masă…
– Rep. Dar, fiecare cu «masca» lui, la această masă…
– D.B. Da, fiindcă trebuie să avem o cale de comunicare pentru a face bine localităţii! În fond, suntem trecători prin funcţii, ca şi prin viaţă, dar, important rămâne ceea ce lăsăm în urma noastră!
– Rep. Ce aveţi să ne mai precizaţi, domnule primar?
-D.B. Aş dori să mai adaug faptul că avem o ultimă utilitate, care este apa şi canalul, iar în contractul cu «Aparegio», care se va semna cu ministrul Fondurilor Europene, oraşul nostru are alocate 82 de milioane de lei, adică, peste 20 de milioane de euro, astfel ca reţeaua de apă şi de canalizare să ajungă la oameni!
– Rep. Consideraţi că se păstrează «distanţarea socială» în privinţa candidaturilor la funcţia de primar al oraşului? De ce zâmbiţi?
-D.B. Nu vreau să spun ceva deosebit în privinţa altor persoane, pot spune destule despre mine, pentru că am ce spune despre ceea ce am făcut şi despre ceea ce pot face în viitor! Cred că voi continua lucrurile bune pe care le-am făcut la Târgu-Cărbuneşti!
– Rep. Cum veţi organiza «Zilele Oraşului», în acest an marcat de frisoanele pandemiei?
-D.B. Cred că acestea vor fi reduse doar la sărbătoarea de la Mănăstirea «Cămărăşeasca», pentru că nu este nici momentul, nici nu avem posibilitatea de a organiza şi alte manifestări! Sper ca în curând, să încheiem în toamnă lucrările de la Casa de cultură, iar, dacă riscul epidemiologic va scădea, preconizăm să inaugurăm această casă de cultură cu un spectacol de muzică populară şi cu organizarea Festivalului de muzică lăutărească «Gena Bârsan», pentru a avea o ediţie «pe viu», aşa cum le stă bine lăutarilor tradiţionali! Sper ca până la 1 Decembrie să facem acest lucru!
– Rep. Domnule primar, vă mulţumesc pentru acest interviu realizat în curtea primăriei şi vă doresc mult succes în viitor!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here