Educaţia…şi Lecţia de Viaţă! – Interviu cu domnul Ionică Boştină, specialist în optică şi patronul magazinului-atelier «Optica IONICĂ» din Târgu-Jiu – ,,Oamenii trebuie să poarte lentile de protecţie, mai ales copiii, pentru că jocul de lumini şi de culori distruge vederea”!

1521

-Rep. La Mulţi Ani, domnule Ionică Boştină, de ziua dumneavoastră onomastică, pentru că în Ziua «Soborului Sf. Proroc Ioan Botezătorul», acest nume este sărbătorit cu mare cinste şi cu mult respect la creştini!
-I.B. Vă mulţumesc, domnule profesor, Vasile Gogonea, pentru că am abonament la Ziarul «Gorjeanul» şi vă citesc mereu articolele, iar, la rândul meu, vă adresez aceleaşi urări de sănătate şi de multe împliniri în activitatea frumoasă pe care o desfăşuraţi!
-Rep. Cu ce sentimente şi mai ales, cu ce simţăminte de aleasă trăire sufletească, v-aţi bucurat în clipele acestei zile de sărbătoare?
-I.B. În această zi, am simţit că am intrat în anul de 77 de primăveri şi mă simt aşa de bine, ca la 75 de ani, am putere de muncă, pentru că duc o viaţă liniştită, nu mă grăbesc, nu hulesc, duc o viaţă de om normal!
-Rep. Să nu-mi spuneţi că aţi petrecut această zi de sărbătoare, tot la muncă, în renumitul dumneavoastră magazin «Optica Ionică», din str. Republicii 26, vis-à-vis de gara din care vin şi pleacă atâţia oameni spre alte localităţi sau chiar spre alte ţări!
-I.B. Ba, da! Am petrecut-o la muncă, pentru că munca ne fortifică, iar, lenea ne omoară!
-Rep. De ce nu le spuneţi acest lucru şi celor care lenevesc?
-I.B. Pentru că nu au timp să mă asculte, iar, eu cred că lenea ne îmbolnăveşte!
-Rep. Mai ales de pandemie!
-I.B. Să vă spun că am un program bine stabilit, de la ora opt la ora 13,00 şi după odihna pe care mi-o respect, ca să mă respect şi pe mine, revin la serviciu de la 16,30 până la 18,30 seara, deci, un program de muncă, de odihnă şi de masă pe care o servesc la aceleaşi ore în fiecare zi!
-Rep. Aveţi o viaţă ordonată şi demnă de admirat!
-I.B. Nu beau alcool, nu fumez, nu mă enervez, îmi place să zâmbesc mereu şi să mă bucur de viaţă!
-Rep. Vă rog să ne spuneţi, ce aţi adus nou în ultimii ani în magazinul şi în atelierul dumneavoastră, pentru a veni în spijinul oamenilor şi al ameliorării vederii clienţilor care vă solicită şi vă caută cu mare încredere?
-I.B. Mai ales, după ce a apărut şi tehnica cea nouă la noi în ţară, cu telefoanele acestea color, cu tablete, oamenii trebuie să poarte lentile de protecţie, mai ales copiii, pentru că jocul de lumini şi de culori distruge vederea şi afectează sănătatea ochilor, de aceea, trebuie să punem aceste lentile de protecţie!

,,Jumătate dintre cei care lucrează optica în Târgu-Jiu sunt învăţaţi de mine”!

-Rep. Deci, aţi adus aceste elemente de noutate în folosul oamenilor!
-I.B. Eu sper că da, pentru că lucrăm cu oamenii şi ştim foarte bine, ce înseamnă să avem sănătate şi să putem face faţă unei atmosfere poluate, unor provocări ale mediului, aşa cum spuneţi în interviurile dumneavoastră, iar, vederea omului, cred că e prea scumpă ca s-o neglijăm atât de uşor!
-Rep. Ceea ce ne spuneţi este un lucru extraordinar de important!
-I.B. Domnule profesor, mă gândesc, mai ales, la situaţia copiilor, pentru că părinţii îi lasă pe copii să lucreze pe telefon sau pe tabletă ca să stea liniştiţi, fără să se gândească la sănătatea acestor copii, pentru că, să vă spun un amănunt, care nu e nicidecum lipsit de importanţă, deoarece, în America, până la 11 ani, copiii nu au voie să lucreze pe telefon mobil, pe tabletă sau pe calculator, iar, la noi, dimpotrivă, de la doi anişori se lasă copiii să stea cu ochii în telefon, în calculator, neglijându-se o serie de aspecte care afectează foarte mult sănătatea ochilor!
-Rep. Nu-mi vine să cred că în America, deci, în Statele Unite, copiii nu au voie să folosească telefonul mobil sau tableta, până la 11 ani, zău, nu-mi vine să cred!!
-I.B. Ba, da, domnule profesor, am citit despre acest lucru într-o revistă de specialitate şi nu cred că e o ştire falsă! Ca să continuăm o idee anterioară, să vă mai spun că în cazul despre care vorbesc, noi lucrăm cu lentile «zeiss» pe care le procurăm de la o firmă din Germania prin «Inter Optik» Timişoara, deci, materialele noastre vin din Germania şi sunt prelucrate prin firma din Timişoara!
-Rep. E foarte important să reţinem ceea ce ne spuneţi, domnule Boştină!
-I.B. Şi cred e bine, pentru că oamenii sunt mulţumiţi şi vin cu mare interes la noi!
-Rep. Dar, oamenii care vă solicită, sunt pe deplin încredinţaţi că le oferiţi cele mai bune servicii, aşa cum vă doriţi dumneavoastră?
-I.B. Eu cred că da, pentru că numărul clienţilor este în creştere, iar, oamenii solicită şi îi servim după preferinţa lor, chiar dacă, uneori, mai e o cunoşinţă, mai e un prieten, îi aşteptăm pe toţi cei care au nevoie să vină la noi şi îi servim cu plăcere!
-Rep. Sunt mulţi oameni cu care am discutat şi care vă apreciază pentru serviciile dumneavoastră de calitate!
-I.B. Şi vă daţi seama că pe 2 martie 2022, fac 58 de ani de activitate, pentru că în 2 martie 1964, mi-am început activitatea…!
-Rep. Ce tânăr sunteţi, domnule Ionică, poate le oferiţi şi tinerilor de azi un model!
-I.B. Să vă mai spun că aproximativ jumătate dintre cei care lucrează optica în Târgu-Jiu sunt învăţaţi de mine!
-Rep. Ce sentimente vă încearcă în aceste vremuri, în care oamenii sunt sideraţi de această criză sanitară cu care ne confruntăm, de parcă nu se mai termină?
-I.B. Vedeţi dumneavoastră, oamenii nu mai au încredere, pentru că politicienii noştri nu sunt de cuvânt, iar, libertatea înseamnă democraţie, ca să nu mai spun că această democraţie care ni se propune, ar trebui să însemne cinste, corectitudine, muncă! Vedem că aceşti politicieni, în loc să se preocupe să creeze locuri de muncă pentru oameni, pentru tinerii aceştia care pleacă din ţară, ei se ceartă mereu şi vor să se pricopsească «peste noapte», că nu ştiu nici ei, cât ar putea să mai stea în funcţii bine plătite în Guvern sau în Parlament, în primării sau în instituţii judeţene, când ar putea să folosească fondurile băneşti pentru a construi ceva durabil în oraşe, ca şi în satele care se depopulează, aşa cum arătaţi şi dumneavoastră mereu!

,,Noi suntem diferiţi unii de alţii, dar, cu mare atenţie se impune să înţelegi că un om sau altul trebuie judecat cu aceeaşi măsură”!

-Rep. Ce le recomandaţi oamenilor care se lasă «orbiţi» de minciună şi de manipularea grosolană, ca să le daţi un sfat de bun simţ?
-I.B. Le recomand să-şi facă datoria fiecare la locul de muncă…
-Rep. Numai, dacă au acest loc de muncă!
-I.B. Da, evident, pentru că în cazul în care ne facem datoria, avem de câştigat! Dacă nu ne-o facem, pierdem încrederea în clienţii noştri, deci, noi pierdem, deoarece clientul nu pierde, el îşi alege acolo unde este bine servit şi unde este mulţumit, pentru că mai aduce în acelaşi timp şi alţi clienţi pentru serviciile noastre! În altă ordine de idei, nu trebuie să înşeli sau să minţi clientul, dacă eşti corect şi i-ai spus că la ora cutare va fi rezolvată problema, atunci, omul te apreciază şi pleacă mulţumit! Treaba să fie făcută chiar mai înainte de un anumit termen, pentru că nu trebuie să amâi de la o zi la alta rezolvarea unei probleme a omului!
-Rep. Cum vedeţi această legătură dintre latura comercială sau interesul specialistului care efectuează o anumită lucrare de specialitate, un anumit serviciu, pe de o parte, şi latura socializatoare, de comunicare de la o persoană la alta, poate una strict umană a unei activităţi care se doreşte a fi în folosul omului?
-I.B. E foarte dificilă întrebarea şi cu atât mai delicat răspunsul, dar, în orice situaţie, omul trebuie apreciat şi respectat, să nu faci diferenţieri sau discriminări, pentru că omul simte acest lucru! Noi suntem diferiţi unii de alţii, dar, cu mare atenţie se impune să înţelegi că un om sau altul trebuie judecat cu aceeaşi măsură!
-Rep. Ce bine ar fi dacă justiţiarii din sălile de judecată, ar asculta sfaturile unui om ca dumneavoastră şi ar proceda în consecinţă, fără «argumentele» mitei ce pare uneori evidentă la prima înfăţişare!
-I.B. Şi la judecătorie şi la o unitate de prestări servicii, trebuie să faci în aşa fel încât să fie încredinţat omul că se face dreptate, asta contează cel mai mult!
-Rep. Aş dori să ne spuneţi, cum vă regăsiţi în ziua de mâine, ca un om dăruit unei profesii la care apelează toţi muritorii, ca să folosesc o expresie mai consacrată?
-I.B. Domnule profesor, eu sunt un om aflat «pe ultima sută»…
-Rep. Să nu spuneţi asta, pentru că sună mai puţin optimist, sau, poate că vă referiţi la ultima sută de ani, mă rog…!
-I.B. Ohooo!! Poate nu e bine să pui întotdeauna răul înainte, pentru că eu las copiilor şi nepoţilor să ducă mai departe această meserie, pentru că i-am învăţat toate secretele şi eu nu am ţinut un «secret» în sertar sau în buzunar şi nu l-am ascuns de vreun ucenic sau de vreun coleg, pentru că ucenicul este pentru mine un coleg! Pentru că sunt multe secrete şi în domeniul opticii!
-Rep. Şi care ar fi secretele acestei meserii, domnule Ionică, atât de importantă pentru noi, oamenii, poate la fel de importantă ca şi sănătatea mintală?
-I.B. În primul rând, la ochielarul de distanţă, la ramă trebuie să aibă unghiul de 90 de grade, însă, la cel de citit, trebuie să aibă unghiul de 45 faţă de ramă, pentru că privirea coboară în jos! Apoi, să fie mare atenţie la distanţa interpupilară, pentru că în cazul în care nu stabileşti corect această distanţă interpupilară, ochiul, în loc să se odihnească, priveşte sau în lateral sau în interior, dacă nu e calculată bine, astfel, ochiul oboseşte şi creşte dioptria mai repede! Acestea sunt câteva dintre secretele profesiei mele!
-Rep. Aţi prezentat aceste secrete ca un adevărat profesionist!
-I.B. Aşa cum spuneam, clientul trebuie atras, el nu trebuie respins, chiar dacă eşti un bun profesionist în materie! Am luat exemplul de la tăticul meu, care a fost un bun gestionar toată viaţa, la cooperativă la ţară, dar, a vorbit frumos cu oamenii şi i-a primit cu zâmbet în prăvălie! Patru ani au bătut la uşi pentru angajarea mea, părinţii mei, ca să-mi găsească un loc de muncă potrivit ca ucenic!
-Rep. Pentru că purtăm această discuţie-interviu în ziua Sărbătorii «Soborului Sf. Ioan Botezătorul», în încheierea dialogullui nostru, aş dori să ne spuneţi, ce rol poate avea credinţa în Dumnezeu, într-o societate secularitată şi bântuită de fantomele necredinţei şi ale îndepărtării de Dumnezeu?
-I.B. Domnule profesor, credinţa înseamnă totul, iar, cine nu are credinţă, nu poate fi un om de bine, deoarece, credinţa te ridică şi necredinţa te coboară!
-Rep. Necredinţa te coboară şi te omoară, când e diagnosticată în pandemie!
-I.B. Trebuie să avem credinţă în Dumnezeu, pentru că El este păzitorul nostru, al tuturor, El ne dă viaţă şi tot El socoteşte clipa în care plecăm din această lume a păcatului şi a suferinţei, către lumea cea veşnică a Împărăţiei cerului!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here