Ediția din acest an a Festivalului ,,Urcatul oilor la munte” se mută în mediul online!

2303

Primăria și Consiliul Local Novaci, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj, Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Casa de Cultură Novaci, organizează online cea de-a LIII-a ediție a Festivalului de Folclor Păstoresc ,,Urcatul oilor la munte”, ce va avea loc la finele acestei săptămâni.

Organizatorii au decis ca ediția a LIII-a a Festivalului Folcloric Păstoresc ,,Urcatul oilor la munte” să se desfășoare în mediul online, urmare a măsurilor impuse pe plan național pentru limitarea riscurilor generate de noul tip de coronavirus. Scopul festivalului este reprezentat de: permanentizarea activităților artistice dedicate obiceiurilor locale legate de urcatul oilor la munte; conservarea și popularizarea tradițiilor locale legate de viața păstorilor și de fenomenul transhumanței; încurajarea oieritului, activitate economică care asigură bunăstarea unei părți însemnate din rândul populației orașului; promovarea turistică a zonei; perpetuarea și valorificarea scenică a tradițiilor românești în domeniul dansului, cântecului și portului popular; păstrarea relațiilor de colaborare pe plan cultural, economic și a unității spirituale a comunităților păstorești de pe versanții Carpaților Meridionali.Festivalul este deschis formațiilor artistice de amatori (ansambluri folclorice, grupuri folclorice, echipe de dansuri, soliști vocali și instrumentiști), formate din tineri și vârstnici de toate vârstele, aparținând tuturor etniilor și zonelor locuite de români. Participarea la festival se realizează pe bază de invitație transmisă de organizatori. Formațiile care au răspuns invitației de participare au trimis, prin intermediul mijloacelor electronice, o înregistrare audio – video a unui program artistic susținut într-un spectacol cu public, alături de o scurtă descriere a formației (ansamblului) și de o fotografie a grupului. Participanții, respectiv ansambluri, formații și soliști ai acestora prezenți în spectacol, vor primi în acest an însă diplome în format online.

23 de formații din țară își dau concursul online
,,În acest an, înainte de a urca la munte, păstorii noștri nu vor mai petrece, nu vor mai deschide porțile oaspeților din toată țara în a treia duminică a lunii mai cum au făcut de 53 de ani, nu vor mai avea ocazia să arate tuturor că dragostea de viață la Novaci are specific ciobănesc, că folclorul este cel mai frumos lucru pe care poate să îl moștenească o comunitate. Cele 23 de formații artistice de amatori din toată țara care trebuiau să fie prezente pe 17 mai la Novaci, în vremuri normale, anul acesta vor fi prezente în mediul online. Organizatorii au luat în calcul faptul că populația orașului este foarte activă pe plan virtual prin intermediul rețelelor de socializare, contactul indirect cu artiștii nefiind un impediment în păstrarea mentală a tradițiilor și obiceiurilor locului. Avem amintiri frumoase legate de acest eveniment, le păstrăm și le popularizăm. Încercăm să fim în pas cu digitalizarea și accesul la cultură și tradiție. (…) Am gândit organizarea festivalului ca pe o ofertă de petrecere plăcută a timpului pe rețelele de socializare, de a bucura ochiul și sufletul cu lucruri frumoase, acum când toată lumea este bulversată de știri sumbre și controversate. Tradiția populară păstrată din vechi timpuri a supraviețuit războaielor și molimelor, în condiții foarte grele, iar noi trebuie să o transmitem urmașilor. Trebuie să fim consecvenți și să ne adaptăm din mers.Ciobanul merge cu turma la păscut pe vreme rea sau bună. Noi trebuie să oferim hrana sufletului și spiritului pe timpuri bune, dar și când lumea este la greu”, au transmis organizatorii festivalului.Ansamblurile folclorice înscrise la festival se vor a fi mesagerii speranței și optimismului, ai unității românilor de pretutindeni în fața vicisitudinilor vieții. De fapt, fiecare trupă participantă va avea un mesaj scurt dedicat celor care luptă cu boala, care sunt pe linia I. Deviza participanților este ,,Unitate prin tradiție”.Astfel, duminică, 17 mai 2020, vizitatorii conturilor de facebook: Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Primăria și Consiliul Local Novaci, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, paginile formațiilor artistice implicate, începând cu ora 11.00, vor putea participa online la un maraton folcloric de la Dunăre în Maramureș, din Banat în Moldova cu olteni, ardeleni, moldoveni, oșeni, uniți prin tradiție pentru păstrarea obiceiurilor neamului nostru. Gazde vor fi Primăria orașului Novaci, respectiv, păstorii novăceni și Ansamblul Folcloric ,,Nedeia” al Casei de Cultură Novaci.
Printre oaspeți se numără ansambluri folclorice de amatori renumite precum: Doina Crișului din Brad, Junii Petrileni din Petrila, Junii Petroșanilor din Livezeni, județul Hunedoara, Flori de maci din Cristuru Secuiesc, județul Harghita, Dor teiușean din Teiuș, județul Cluj, Mușeteanca din Însurăței, județul Brăila, Codrulețul din Tășnad și Florile Târnii din Târna Mare, județul Satu Mare, Ciobănașul din Corbii de Piatră, județul Argeș, Călușerii din Rășinari, Fluieraș din Jina, județul Sibiu, Formația de fluierași din Șugag, Tradiții Uiorene din Ocna Mureș, județul Alba, Izvorașul din Bratovoiești și Hora Desmățuiului din Bârca, județul Dolj, Hora Siretului din Bacău, Mocănașul din Săcele Brașov, Dor din Băbeni și Miorița din Vaideeni, județul Vâlcea, Liviu Dafinescu din Baia de Fier, Cheile Oltețului din Polovragi și Petrolul din Șicleni, județul Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here