Edi Iordănescu cere un efort din partea factorilor de decizie în privința terenului de antrenament – „Principala soluţie e gazonarea terenului sintetic”

474

Antrenorul Pandurilor continuă să facă presiuni pentru ca echipa sa să beneficieze de un teren bun de antrenament la Târgu Jiu.

Pandurii continuă să spere că în scurt timp lângă terenul trei pe care se desfășoară acum antrenamentele echipei mari, singurul avut la dispoziție, se va realiza și unul mai aproape de cerințele unei echipe care luptă pentru cupele europene. Antrenorul Edi Iordănescu spune că îl bucură faptul că la Târgu-Jiu s-a găsit puterea de a atrage fondurile necesare pentru construirea unui stadion care va aduce multe lucruri bune în termen lung pentru fotbalul gorjean și că a făcut și va face în continuare compromisuri, dar echipa chiar are nevoie de un teren de antrenament: „Salut acest proiect și se merită enorm de multe sacrificii pentru ca un astfel de proiect, în aceste vremuri de criză, să se reușească a se pune în mișcare. Sunt sigur că toți vom înțelege ce important este că se ridică acest stadion, ce emulație va fi, ce interes se va crea, inclusiv la nivel de jucători care ar putea veni. E cu totul altceva. Am fost și sunt dispus să fac multe sacrificii. Am făcut chiar și compromisuri contrar filosofiei mele pentru binele echipei trecând peste aceste dificultăți. Am depășit și aceste probleme ce au culminat prin mutarea meciurilor departe de casă și de suporteri. A fost extrem, extrem de greu. Înțeleg aceste lucruri, dar acum este o problemă care pe mine mă leagă de mâini, care înseamnă compromiterea perspectivelor”, a declarat antrenorul Pandurilor în prima conferință de presă susținută în acest an la Târgu-Jiu.

Dimensiunea și frecvența antrenamentelor, principalele probleme
Terenul trei, cel care suportă toate antrenamentele echipei în acest moment, nu este unul care să reziste în condiții de primăvară ploioasă unor antrenamente zilnice sau chiar unui program cu câte două antrenamente pe zi. În plus, Edi Iordănescu amintește și dimensiunile acestuia, mai mici decât cele ale unui teren regulamentar, licențiabil în Liga 1, ceea ce afectează antrenamentele sau, mai bine zis, punerii lor în practică la jocurile oficiale, disputate pe terenuri de dimensiuni mai mari: „Sunt două mari probleme. Dimensiunile care înseamnă automat modificarea spațiilor, reperelor, automatismelor, absolut tot. Trebuie să te adaptezi tu. Să mergeți să vedeți, între tușa terenului și gardul terenului de tenis este mai puțin de un metru. Există pericol de accidentări, dar din dorința de a se apropia dimensiunile s-a mers la limită. Marea problemă este calitatea. Acest teren nu ține să te antrenezi pe el în mod constant, de aceea era important să alternăm antrenamentele pe două terenuri. În condiții de ploaie și vreme rea imediat se transformă în mlaștină, devine impracticabil. Intervine starea de nervozitate, dar și riscurile accidentărilor. Există un disconfort mare. Înțelegeți că nu e un moft. Acest teren care s-ar putea face este soluția ideală”, a mai spus Edi Iordănescu.

„Mutarea echipei nu e o soluție”
Deși au existat voci care au vorbit despre eventuala mutare a echipei cu totul pentru o perioadă, antrenorul Edi Iordănescu nu este deloc de acord cu această variantă și cere ca echipa să continue să se antreneze în Târgu-Jiu: „Mutarea echipei cu totul de aici cu totul înseamnă dezrădăcinare, automat înseamnă pierderea identității. Nu este soluția. Este suficient că echipa joacă pe teren străin. Înseamnă ruperea copilului de mamă. Nu se poate asta sub nicio formă”, a mai spus tehnicianul târgujienilor. Acesta nu este de acord nici cu antrenamentele disputate în altă parte decât la Târgu-Jiu: „Nu poţi să muţi echipa, să mergi în comune şi să facem antrenament zilnic, să cari jucătorii. Asta nu voi accepta eu, exclus, dacă cineva se gândeşte la soluţia asta, nu o voi accepta”, a completat antrenorul Pandurilor.

Gazon pe fostul sintetic
Decopertat de mai bine de nouă luni de zile de fosta suprafață sintetică, terenul doi din cadrul complexului „Municipal” stă și acum în așteptarea luării unei decizii, însă nimeni nu o face. Cheltuiala nu este foarte mare, în raport cu necesitatea și cu rezultatele pe care le poate aduce, însă responsabilitatea luării unei decizii în privința acestui teren este pasată de la unul la altul și echipa este cea care suferă. „Singura soluție viabilă este construirea unui teren pentru că spațiul există, iar asta înseamnă o lună și ceva de antrenamente pentru echipă la standarde bune. Nu rămâne lui Iordănescu terenul, Iordănescu peste trei luni termină contractul și nu știe dacă rămâne aici sau nu. Rămâne de văzut, dar rămâne orașului, echipei”, spune Edi Iordănescu explicând că în ceva mai mult de o lună de zile terenul doi ar putea fi folosit la antrenamentele echipei dacă va fi acoperit cu covor de iarbă. O întârziere a luării unei decizii ar putea compromite încercările Pandurilor de a urca în clasament și de a realiza o nouă performanță majoră pentru clubul gorjean: „Ce se întâmplă din vară încolo pentru că acest stadion mai durează zece luni până se pune în folosință? Unde se va antrena o echipă de cupe europene? Pe acest teren? Efectele sunt total negative și pot fi catastrofale. Se poate compromite toată perioada de pregătire dacă apar accidentări și cabinetul medical va fi plin. Cer solemn să se găsească o soluție, sunt sigur că factorii de decizie vor face un efort și vor găsi o soluție. Fac apel cât mai repede, cât mai urgent, nu pentru Iordănescu, pentru Pandurii, pentru o echipă care vrea performanță și care poate face istorie în acest sezon. Nu e păcat să se investească milioane și să nu se găsească resurse pentru a se face un teren bun de antrenament?. Ar trebui ca factorii de decizie să se strângă împreună, putem să ne prezentăm şi noi, însă principala soluţie e gazonarea terenului sintetic, e o soluţie de durată şi pe termen mediu-lung pentru echipă, peste 6 luni sau peste un an tot trebuie realizată”, a mai spus Edi Iordănescu.

„În 2-3 săptămâni se vor resimți efectele”
Faptul că Pandurii se antrenează exclusiv pe un teren ce nu corespunde în întregime cerințelor se va resimți în curând în evoluțiile jucătorilor. Edi Iordănescu spune că el nu va părăsi corabia până la finele contractului său cu Pandurii, dar avertizează că în condițiile actuale ar putea să apară accidentări ale jucătorilor: „Îmi asum responsabilitatea, îmi duc până la final contractul indiferent de condiții, dar nu compromit jucătorii. Voi face eu compromisuri, și mă refer la modul de lucru în perioada viitoare. Poate însemna final de performanță pentru Pandurii, în 2-3 săptămâni se vor resimți efectele. Nu am intrat în play-off să facem figurație, sau poate singurul lucru bun e că nu putem retrograda și ne putem antrena și în parcare. Aștept cu nerăbdare și sigur se vor găsi soluții pentru a fi liniște și condiții normale”, a declarat Iordănescu jr.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here