Eclatant eveniment artistic – Graficiana Cristiana PLOSCARIU şi pictorul Daniel ŞERBAN propun“CALE(N)DAR CĂTRE ZIDITOR”

673

Ce-a mai mare bucurie a sufletului o puteţi avea vizitând splendoarea de expoziţie a doi remarcabili artişti târgujieni, vernisată ieri la Galeriile de Artă ale municipiului Târgu Jiu. Sala nu-i departe, ci doar la două azvârlituri de băţ distanţă de Catedrala »Sfinţii Voievozi »

Din start, să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Deşi pe afiş apare primul, ca nume, pictorul Daniel Şerban, valoros membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – cu siguranţă, bănuiesc, şi al Filialei Gorj a UAP -, fie-ne îngăduit să precizăm că aş fi preferat ca reprezentanta sexului frumos – graficiana Cristiana Ploscariu -, şi ea doar viitoare membră a UAP să fi ţinut capul de afiş.
Ca observaţii generale şi, un pic poate, prea personale am remarcat delicateţea şi inteligenţa cu care graficiana Cristina Ploscariu a izbutit să-şi migălească toate lucrările. Toate de mici dimensiuni, o parte dintre ele fiind în negru pe un fond de galben pal – şi mai aproape de sufletul meu şi de religiozitate -, celelalte sunt la fel de izbutite dar, în alb-negru. Doar una-două dacă-s predominant de un negru precum noaptea cea lungă de care nu scapă nimeni şi în care, deşi mici, apare şi mai puţin alb.
Eu însumi m-am simţit înălţat sufleteşte şi în faţa lucrărilor de pictură ale maestrului Daniel Şerban, şi el tânăr, dar foarte talentat. Pe unele lucrări – majoritatea constituind-o peisajele – mi le-am închipuit foarte aproape de superbele şi inspiratele fotografii artistice marca Teodor Dădălău. Cu care rivalizează. Şi nu cred că greşesc, mai ales dacă mă gândesc la peisajele de iarnă din expoziţie. Şi reţineţi, toate aceste spectacole imagistice sunt într-o cromatică de-a dreptul excepţională şi realistă.
Pot fi acuzat de multe, dar n-am avut cum să notez tot ce-a vorbit criticul de artă Mihaela Cristea. Fiind obligat s-o admir şi cum vorbeşte, dar şi cum arată de elegant şi cu vino-ncoa pentru admiratorii ei. Afirmam cândva, că este cel mai profesionist şi promiţător critic de artă din urbe. Iar expoziţiile pe care le vernisează vor face săli pline. Ce-i drept, curatoarea expoziţiei – pictoriţa Dorina Cioplea – m-a contrazis parţial. Ştiindu-i pe cei doi artişti şi ca respectaţi şi recunoscuţi artişti din Târgu Jiu s-ar fi aşteptat să vadă prezenţi, măcar în ziua vernisajului. mai mulţi elevi Asta şi pentru că amândoi artiştii sunt şi profesori. Ceea ce eu – sărăcul de mine – nici nu ştiam.
Cronicarul aici de faţă se va mărgini la creionarea numai a câtorva idei dintre cele expuse la vernisaj. Aşa, de pildă, criticul de artă Mihaela Cristea, printre altele, susţinea : « Se pare că expoziţia doamnei Cristina Ploscariu e în ton cu schimbarea de anotimpuri. Imaginile reci ale iernii pustiite de zăpadă, realizate poetic au o candoare a lor. Este o imagine ce-o reprezintă pe Cristina Ploscariu. Artistă care îţi construieşte discursul căutând simboluri. În lucrări de mici dimensiuni şi deci migăloase. Ambii artişti se află în faţa unor căutări. Viziunea lor plastică are inspiraţie religioasă. Astfel, lucrările lor de artă plastică devin o treaptă spre Ziditor. Felicitări »
La care adăugăm şi noi, cu permisiunea dumneavoastră, felicitările noastre scrise. Colega noastră jurnalistă, păictoriţă ea însăşi, dar şi curatorul actualei expoziţii, Dorina Cioplea afirma: « Ştiaţi stimaţi oaspeţi la ce vă aşteptaţi. Pentru că este vorba de doi artişti – Daniel Şerban şi Cristina Ploscariu – cu pretenţii şi prestanţă în viaţa culturală a oraşului ».
Normal, aşa cum nu lipseşte martie din post, ne-am bucurat şi de prezenţa pictorului, graficianului şi criticului de artă Marin Colţan. Cum frumoasle cuvinte ale domniei sale le-am ascultat, o mică parte, bruiat de efervescentul poet şi om de dialog – poetul, epigramistul şi temutul pamfletar Spiridon Popescu -, îl rog pe venerabilul artist total, care este Marin Colţan, să ne scrie o cronică de specialitate despre expoziţia aceasta. Aşa cum numai el ştie. Când vrea. Îl rog, de astă dată, să vrea. Nu veţi regreta.
Nicolae Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here