După ce a primit un NUP pentru o adeverință falsă – Referentul agricol al Primăriei Schela, din nou, cu dosar penal pentru fals intelectual și neglijență în serviciu

1124

La finalul lunii septembrie, referentul agricol al Primărei Schela, acuzat în februarie că a eliberat adeverințe false unor cetățeni ai comunei, în vederea deschiderii unor partide de curent, obținere de acte cadastrale sau de cărți de identitate, a primit neînceperea urmăririi penale în cauza deschisă de către Robert Mangu, cetățean al localității. Localnicul, nemulțumit a atacat însă ordonanța procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu la instanță, apoi i-a făcut o nouă plângere penală angajatei Primăriei Schela, acuzând-o de comiterea acelorași infracțiuni, dar și a altora la fel de grave.

La începutul acestui an Maria Popescu, referent agricol în Primăria Schela, s-a ales cu o primă plângere penală la adresa ei, urmare a unor erori depistate în actele cadastrale ale locuinței lui Robert Mangu, cetățean al comunei. Omul a sesizat neregulile când a vrut să-și întocmească cadastru pe locuință, depistând, susține acesta, că la documentația cadastrală a vecinei sale, totodată rudă de-a acestuia, figurau alte persoane decât cele înregistrate la Registrul Agricol.
Acesta ar fi cerut explicații de la angajata Primăriei Schela, însărcinată cu Registrul Agricol, dar mai susține respectivul, el nu a fost deloc lămurit.
Considerând că la baza demersului angajatei Primăriei Schela s-ar afla un fals, salariata inducând în eroare vecina, în opinia omului, Mangu a sesizat organele de cercetare penală, deschizându-i referentei Popescu un dosar penal.

Audieri la poliție
Salariata Maria Popescu a ajuns astfel, în februarie, să fie cercetată de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, iar pe parcurs de fals intelectual. Totul, deoarece funcţionara primăriei, responsabilă cu evidența registrului agricol, ar fi eliberat o adeverință pentru vecina reclamantului, totodată, soacră a acestuia, din comuna Schela.
Cercetarea angajatei instituției publice a fost atunci confirmată de organele de poliție. “Din verificări s-a stabilit faptul că femeia căreia i s-a eliberat adeverința, nu era înscrisă în registrul agricol ca proprietar de imobil la adresa respectivă, ulterior fiind eliberat actul de identitate. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijență în serviciu”, declara, în februarie, Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
La momentul respectiv, angajata cercetată susținea public că nu știa de existența acestui dosar, deși reclamantul susține că au fost audiați împreună la poliție. “Cum să dai o adeverință cuiva care nu figurează scris? Nu a venit nici Poliția. Nu s-a făcut nicio verificare. Doamna respectivă este coproprietară cu soțul. Cum să dau o adeverință cuiva care nu figurează? Cum e posibil așa ceva? Posibil să fie cineva rău intenționat. Din ziar am aflat că sunt cercetată și că m-aș fi ales cu dosar penal”, a spus atunci angajata Primăriei Schela.

Eroare ușoară
Din februarie până în august, agentul de poliție Ion Marius Vlăduțu, de la postul de poliție Schela, a cercetat împrejurările în care s-au comis faptele, constatând că într-adevăr angajata Popescu a eliberat adeverința respectivă, dar, în opinia polițistului, ar fi făcut doar “o ușoară eroare materială”. Agentul mai spune în referatul prin care propune clasarea cauzei că eroarea ar fi fost între timp îndreptată, necreându-se vreun prejudiciu sau vreo vătămare a drepturilor familiei Mangu. Ca urmare a referatului polițistului din Schela, procurorul de caz a decis pe 28 septembrie 2017 clasarea cauzei și astfel scoaterea de sub urmărire penală a Mariei Popescu pentru neglijență în serviciu și fals intelectual.
Erori în lanț. Angajata nu răspunde de niciun fel!

Reclamantul Robert Mangu a primit ordonanța de clasare la finalul lunii trecute, iar, la scurt timp, a atacat-o în instanță, în paralel făcând o altă plângere penală pentru salariata Primăriei Schela, pe motiv că erorile de care vorbesc polițistul și procurorul de caz nu ar fi fost îndreptate în totalitate. “Erorile nu s-au îndreptat, de asta am făcut o plângere, asta deoarece soția mea, Mangu Daniela, încă figurează cu domiciliul în vecini, partida de curent pentru locuința mea figurează, de asemenea, pentru proprietatea vecină, soacra mea are adeverință de la primărie pentru deschiderea partidei de curent pe proprietatea mea, vecina a făcut cadastru, de asemenea, greșit. Vorbim de o serie de erori care nu sunt deloc mici, ci sunt făcute cu rea-credință pentru a comite fals și a intabula teren din proprietatea primăriei în cea a vecinilor. Aștept ca, măcar de data aceasta, anchetatorii să-i tragă la răspundere pe cei vinovați”, a declarat Robert Mangu. Noua plângere penală la adresa Mariei Popescu s-a depus, vineri, la Poliția Schela, dosarul constituit având nr.378812 din 18 octombrie 2017.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.