Dosarul “şpagă pentru doi şi un sfert”, la primul termen de judecată

425

TRIBUNALOfiţerul Oprea Caţaron va da mâine ochii cu judecătorii Tribunalului Gorj, în primul termen de judecată. Acesta a fost trimis în judecată în luna decembrie 2010 de către procurorii anticorupţie din Târgu-Jiu.

Comisarul-şef de poliţie este acuzat pentru calitatea de ofiţer al Serviciului de Informaţii şi protecţie Internă, pe care a avut-o până în 2009. Infracţiunile din rechizitoriu săvârşite de acesta sunt cinci infracţiuni de luare de mită şi patru de trafic de influenţă.

La Tribunalul Gorj are loc, astăzi, primul termen în procesul pe care Direcţia Naţională Anticorupţie din Târgu-Jiu l-a intentat comisarului şef de poliţie, Oprea Caţaron. Conform rechizitoriului, acesta este acuzat că în perioada 2002 – 2009, fostul ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţiei Internă Gorj, s-a folosit de funcţie pentru a obţine sume de bani sau bunuri pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu sau pentru a interveni pe lângă conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj astfel încât mai mulţi agenţi de poliţie să nu fie sancţionaţi disciplinar ori să fie transferaţi de la o subunitate la alta în cadrul Poliţiei Gorj.

Un refuz, un dosar

Tot în actul de acuzare al procurorilor se precizează că ofiţerul împrumuta diverse sume de bani de la poliţişti, iar în momentul în care i se solicita restituirea banilor, le promitea poliţiştilor că va interveni în favoarea lor. Unii solicitau promovarea, alţii transferul. Au existat, însă şi poliţişti cărora ofiţerul le spunea că deţine informaţii care le-ar putea compromite funcţiile, pentru ca apoi să le ceară bani împrumut. Confom rechizitoriului, poliţiştii care îl refuzau aveau probleme apoi cu cei din conducerea IPJ Gorj sau procurorii, după ce chiar el sesiza săvârşirea anumitor infracţiuni.

Sechestrul pe maşina ofiţerului

Procurorii DNA au aflat de toate aceste fapte, după ce trei poliţişti s-au denunţat şi le-au povestit anchetatorilor tot ceea ce le propunea fostul ofiţer SIPI. Pentru recuperarea sumelor de bani încasate de ofiţer, DNA a pus sechestrul asigurator pe autoturismul acestuia.

Oprea Caţaron a fost transferat de la SIPI Gorj pe 1 octombrie 2009 la IPJ Gorj. Aici a ocupat, până la trimiterea în judecată, postul de şef al Biroului Tehnic din cadrul Serviciului Logistic.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here