DNA cu lupa pe cărbunele volatilizat la Motru

412

mineri-carieraUn număr de 10 angajaţi din cadrul Exploatării Miniere Motru şi din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia sunt urmăriţi penal într-un dosar care vizează dispariţia unei mari cantităţi de cărbune. Dosarul este instrumentat de Biroul Teritorial Târgu-Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce primele cercetări au fost efectuate de Garda Financiară şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Ancheta a început după ce reprezentanţi ai Exploatării Miniere au constatat anul trecut că, „pe hârtie”, exista mult mai mult cărbune decât cel din depozitele carierelor Lupoaia şi Roşiuţa, în condiţiile în care minerii erau oricum trimişi acasă în şomaj tehnic pentru supraproducţie de lignit.

Conform surselor citate, în perioada 2006-2009, din depozitele respective ar fi dispărut 2,5 milioane tone cărbune, cantitate pe care conducerea SNLO a contestat-o, directorul general Daniel Burlan apreciind în declaraţia dată la dosar că din depozite ar lipsi 150.000 de tone, cantitatea de 2,5 milioane tone depăşind cu mult capacitatea depozitelor. Cantitatea exactă care lipseşte din depozite ar urma să fie stabilită prin expertize de specialitate, conform anchetatorilor. Persoanele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale provin de la cele două cariere din ale căror depozite ar lipsi cărbunele respectiv. Fostul director al Exploatării Miniere Motru, Vasile Creţan, şi adjunctul său, Ion Dobriţoiu, sunt cercetaţi alături de 8 subordonaţi, Creţan candidând în toamna anului 2008 din partea PNL pentru un post de senator de Gorj. Printre celelalte opt persoane anchetate se află şi Florin Gheorghescu, fost candidat PNL pentru un post de deputat, dar şi ingineri în minerit şi specialişti topografi. Toate cele 10 persoane sunt acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here