Deţinuţii din Târgu-jiu îşi produc singuri hrana

333

GAZ penitenciar (11)Grădina Agrozootehnică a Penitenciarului Târgu-Jiu produce tot ce trebuie pentru masa deţinuţilor şi nu numai. Cei care muncesc aici sunt persoanele private de libertate care au grijă de animale sau trebăluiesc în grădină şi în sere.

Tot ce este în plus, mai ales în materie de creştere de animale, este valorificat, numai anul acesta fiind vânduţi porci în valoare de peste 600 de milioane de lei vechi.

Nu mai puţin de 180 de porci, 35 de bovine şi mai multe sere şi grădini cu legume. Aşa arată Grădina Agrozootehnică a Penitenciarului Târgu-Jiu, unde mai mulţi deţinuţi lucrează în fiecare zi. Aceştia sunt împărţiţi pe munci, unii dintre ei având grijă de animale, iar alţii de zarzavaturi. Rezultatele muncii persoanelor private de libertate nu se lasă aşteptate. Aceştia reuşesc să producă suficient de mult pentru a asigura masa tuturor celor circa 500 de deţinuţi din penitenciar. De asemenea, o parte dintre animale sunt şi valorificate. Deşi consumul interior este de 250 de porci pe an, sacrificaţi la un abator, deţinuţii produc mult mai multe porcine care sunt vândute către societăţi comerciale sau către clienţi privaţi. Anul acesta, până acum, au fost realizate vânzări în valoare de peste 600 de milioane de lei vechi.

Cheltuieli de întreţinere

GAZ penitenciar (9)Potrivit medicului veterinar comisar Valentin Ciulavu, în prezent mai mult de 20 de deţinuţi lucrează în această grădină, unii la sectorul de legume iar ceilalţi la sectorul zoologic. Cheltuielile pe care le au, anual, pentru întreţinerea grădinii oscilează, în funcţie de câte animale au. Astfel, în fiecare an trebuie cumpărate răsaduri şi seminţe pentru sectorul vegetal, dar şi mâncare pentru animale. În total, cheltuielile ajung, cu aproximaţie, la suma de 170 mii lei pe an. Deţinuţii preferă să meargă şi să muncească acolo, pentru a nu mai fi nevoiţi să stea toată ziua în celule. Aceştia au grijă de animale încă de când se nasc, apoi le împart pe categorii de vârstă pentru a le putea îngriji mai bine. Acestora li se adaugă şi cei care se ocupă cu grădina de legume. Au grijă de plante încă de când ies din pământ şi până când rodesc, toamna.

Tone de legume recoltate anual

Recolta pe care persoanele private de libertate o strâng în fiecare an este una destul de bogată.

Aproximativ 40 de tone de cartofi de vară, opt tone de ceapă din care patru au fost deja recoltate, 15 tone de rădăcinoase, 15 tone de varză de vară, aproape patru tone de roşii, circa două tone de fasole şi 11 tone şi 580 de kilograme de alte legume.

De asemenea, la această recoltă se adaugă, anual, şi circa 130 de tone de masă verde şi fân, pe care le folosesc pentru hrana animalelor.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here