De teama facturilor – Şcolile din Târgu-Jiu au pus lacătul pe calorifere

446

scoala frigSute de elevi din municipiul Târgu-Jiu învaţă în frig. Chiar dacă temperaturile de afară nu au mai depăşit limita superioară de 17 grade, în ultimul timp, multe dintre unităţile şcolare nu au dat încă drumul la căldură gândindu-se la facturi.

În multe unităţi şcolare din municipiul Târgu-Jiu actul educaţional se desfăşoară în frig şi asta pentru că centralele termice încă nu au fost puse în funcţiune. Chiar dacă temperaturile au scăzut foarte mult în ultima vreme iar toamna şi-a intrat cu adevărat în drepturi, acelaşi frig de afară domneşte şi în sălile de clasă. Criza financiară i-a făcut pe manageri să reconsidere termenul de „temperatură scăzută”. „Nu este chiar atât de frig în clase. Încă nu am dat drumul la căldură în şcoală. Se pot ţine orele şi la temperatura asta. Nu am avut probleme nici până acum cu căldura aici. Avem şi copii mici, din clasele primare, dar ne descurcăm şi aşa”, a declarat Magda Marcu, secretar general la Şcoala generală nr. 4. Nici la Liceul cu Program Sportiv din Târgu-Jiu nu s-a dat drumul la căldură. „Avem clădire mare, cu trei etaje, 23 de săli de clasă, 5 laboratoare şi alte săli. Nu am dat drumul la centrală, se pot desfăşura orele. Nu mi se pare chiar atât de frig, chiar dacă avem multe săli”, a spus şi administratorul liceului.

Calorifere reci

Nici în unităţile şcolare în care este căldură, această situaţie nu este de mult timp. „S-a dat drumul la căldură de ieri. Acum este bine. Nu mai avem probleme. În toate cele 17 săli din liceu avem căldură şi orele se pot ţine aşa cum trebuie”, a spus administratorul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu. Nu toţi elevii sunt, însă, aşa norocoşi. În multe unităţi şcolare caloriferele sunt gheaţă. Dacă au şansa de a învăţa într-o clădire mai călduroasă, atunci copiii nu vor sta decât cu haine puţin mai groase pe ei, dacă, însă, cursurile lor se desfăşoară în clase friguroase, actul educaţional se face cu hainele de iarnă pe ei. Facturile la gaze sunt plătite de către Primăria Târgu-Jiu însă cei care decid când începe alimentarea cu căldură sunt managerii şcolilor. „Noi doar plătim facturile la sfârşitul lunii. Nu ştim când se dă durmul la căldură, directorii hotărăsc asta”, a spus Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here