Cu o finanţare de 5 milioane de euro – Sistem de iluminat pe led-uri, la Târgu-Jiu

910

Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu-Jiu, va semna astăzi, la Craiova, un proiect cu finanţare europeană de 5 milioane de lei.

Noul proiect presupune implementarea unui sistem de iluminat pe bază de led-uri pe cele mai importante artere ale municipiului. “Mâine (n.r. astăzi), împreună cu doamna Corina Şuţă, mă deplasez la Craiova pentru a semna acest proiect de 5 milioane de euro. Proiectul a fost depus anul trecut în luna februarie, a trecut prin toate fazele de avizare. În acest moment, avem această veste bună, mergem la Craiova, semnăm proiectul, şi urmează ca în perioada următoare să dăm drumul la toate documentaţiile necesare pentru a putea să implementăm acest proiect. Este primul proiect care se semnează pe iluminat public pe bază de led-uri la nivelul Olteniei, aşa cum şi proiectul pe care l-am semnat săptămâna trecută era primul proiect semnat pe axele de finanţare la nivelul Olteniei”, a declarat edilul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu.

Se înlocuiesc peste 1.000 de corpuri!
Odată cu implementarea proiectului, pe principalele străzi şi bulevarde din Târgu-Jiu, vor fi montate 1.037 de corpuri de iluminat cu led, la ora actuală în municipiu existând aproximativ 6.000 de corpuri de iluminat. “Odată cu lansarea ghidurilor de finanţare atât pe Axa 3, cât şi pe Axa 4.1, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, prin Strategia de Dezvoltare, am reuşit la ora actuală să discutăm despre accesarea şi semnarea contractelor de finanţare. Dacă părea destul de departe şi dacă acest proiect a fost unul din proiectele mari, un proiect pentru care putem spune că ne-am bătut la nivel de regiune a Olteniei pentru că nu au fost alocate decât 10 milioane de euro şi se putea finanţa un singur proiect de maxim 5 milioane de euro sau mai multe proiecte a căror sumă să fie de 5 milioane de euro. Decizia primarului a fost să mergem să accesăm maxim cât se poate accesa. Una din condiţiile la vremea respectivă a fost regula primului sosit, primului servit. S-a făcut un efort susţinut ca într-o perioadă de aproape două luni şi jumătate de când s-a lansat Ghidul de finanţare, să putem să avem atât instrumentele necesare, cât şi documentaţia tehnico-economică, precum şi restul de documente care trebuiau încărcate, aşa încât anul trecut, în luna februarie, s-a închis programul de lansare. Am reuşit să ne încadrăm şi să fim primii din regiunea Olteniei care am depus acest proiect. Din cei peste 5.500-6.000 de corpuri de iluminat de pe toată aria UAT-ului, vor fi înlocuiţi 1.037 de corpuri de iluminat, asta însemnând bulevardele principale.
Discutăm despre bulevardele principale plecând dinspre partea de nord, strada Ciocârlău în totalitate, Bulevardul Ecaterina Teodoroiu până la intersecţie cu strada Traian, strada Traiana din Genevei până în Bulevardul Constantin Brâncuşi, Bulevardul Constantin Brâncuşi de la intersecţie cu Sala Sporturilor până la Piaţa Centrală; apoi, în partea dreaptă, peste râul Jiu, însemnând Calea Severinului, Calea Tismana, până undeva la limita cât ţine teritoriul, undeva în zona comercială din partea de nord a străzii Tismana, Bulevardul Unirii în totalitate, pasarela, Calea Bucureşti până la jandarmi, va respecta apoi traseul troleului către sud însemnând Bulevardul Republicii, Nicolae Titulescu, 9 Mai, o extindere a iluminatului până în strada Termocentralei în sensul giratoriu, Săvineşti, Agriculturii, 23 August. Nu în ultimul rând, strada Victoriei din intersecţia de la strada Unirii, până jos în sensul giratoriu cu strada Mărgăritarului. Discutăm de circa 27 de kilometri de reţea pe partea de alimentare cu energie electrică, urmând ca toată această reţea să fie introdusă în subteran deci va dispărea reţeaua aeriană de alimentare, şi nu în ultimul rând, introducerea a circa 27 de kilometri de fibră optică. Pe tot acest traseu, corpii de iluminat din cele patru staţii ce vor fi montate, va putea fi comandată puterea instalată pe fiecare corp de iluminat. Vom primi în timp real datele privind modul de comportare a corpurilor de iluminat sau putem interveni pentru creştere, scădere ori opriri în totalitate pe anumite zone. Pe lângă tot acest sistem, mai sunt prevăzute servere, computere, un spaţiu ce va deveni dispecerat, aşa încât operatorul ce va funcţiona în acest dispecerat să aibă în permanenţă situaţia iluminatului din municipiul Târgu-Jiu”, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Odată cu implementarea sistemului de iluminat pe bază de led-uri va fi făcută o economie a cheltuielilor privind energia electrică de circa 40 de procente. Anual, Primăria Târgu-Jiu plăteşte aproximativ 12 miliarde de lei vechi pentru cheltuielile alimentării cu energie electrică.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here