Crima de la Roșia de Amaradia, reconstituită la secundă

409

Noaptea de marți spre miercuri a fost una albă pentru anchetatorii gorjeni, care, pe parcursul mai multor ore au încercat să deslușească misterele crimei de acum o săptămână, crimă pe care un bătrân din satul Ruget susține că a comis-o, deși după gratii a ajuns un nepot de/al său de 18 ani. Procurorul de caz, Emil Moța, polițiști și bătrânul împreună cu cei trei nepoți au reconstituit la secundă momentele din noaptea crimei, totul fiind cronometrat, pozat și filmat pentru a nu mai exista apoi dubii în privința declarațiilor făcute de martori și suspecți.

Ore în șir a stat procurorul Moța pe ulițele din Ruget, toată suflarea satului adunându-se marți seara la locul crimei pentru a vedea ce se întâmplă. Suspecții au fost aduși și ei la fața locului, spre miezul nopții, când deja era răcoare, sătenii mergând la casele lor, în timp ce anchetatorii continuau să pună întrebări. Crima este una greu de elucidat pentru că nimeni nu-și recunoaște faptele, iar din declarații reies o serie de inadvertențe pe care procurorul de caz nu se sfiește să le numească minciuni. „Am reconstituit evenimentele din acea noapte și urmează să lămurim toate aspectele neelucidate și pe baza restului probatoriului. Este un caz dificil pentru că o parte din persoane ne mint, avem certitudinea aceasta, iar autorul nu-și recunoaște faptele„, spune Moța.

Acesta a încercat să afle cât mai multe amănunte la întunericul nopții, beznă fiind și în momentul producerii crimei. La fața locului a fost și adjunctul IPJ Gorj, comisarul șef Ion Voinescu, la un moment dat acesta întrebându-l pe bătrânul care susține că a comis crima dacă știe cine se află în stânga sa, răspunsul acestuia fiind unul negativ. Pe ulițele satului era o beznă completă. Gheorghe Albeanu este și acum ferm în declarații și spune că el este adevăratul criminal, nu nepotul său de 18 ani, aflat după gratii pentru 29 de zile. „Eu l-am omorât, dar nu mă crede nimeni. El m-a amenințat pe mine cu cuțitul, mi l-a pus la gât, altă dată m-a tăiat la mână, și de aia am decis acum să fac ce am făcut„, povestea bătrânul în timpul reconstituirii.

La fața locului au fost aduși și cei trei nepoți ai acestuia, precum și martori din sat care aveau cunoștință cât de cât despre cele întâmplate în noaptea crimei. Printre martori a fost și Nicolae Goșa, cel care i-a văzut pe nepoții lui Albeanu certându-se cu bărbatul de 54 de ani găsit mort. „Eu le-am spus să termine cu scandalul și să se ducă la cășile lor că era destul de târziu. După câteva minute l-am auzit pe mort strigând la un vecin să sare să-l ajute și am venit repede cu lanterna și o coadă de sapă. Eram cu soția, ne-am uitat pe aici, dar nu l-am găsit pe el și am crezut că o fi plecat la el acasă. A doua zi am aflat că fusese înjunghiat și era mort pe marginea drumului. Dacă știam sunam de atunci la Poliție, că așa eu vroiam să merg a doua zi la domnul șef de la noi de la comună și să îl anunț că se tot ceartă ăștia pe aici și fac scandal seara, că poate îi mai potolea„, povestea bărbatul.

În cele din urmă, reconstituirea s-a finalizat în jurul orei 2.00, după care la sediul postului de Poliție din Roșia de Amaradia a urmat completarea hârtiilor pe care le presupune procedura în asemenea situații. Gheorghe Albeanu a ajuns acasă spre dimineneață, cu gândul la nepotul său aflat după gratii, tânărul de 18 ani susținând cu fermitate că nu el este cel care a comis crima.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here