Copilul, înecat cu un bob de fasole, în stare critică

427

foto 038Week-end de groază pentru familia unui băieţel de doi ani din Gorj, care vineri seara a înghiţit un bob de fasole şi a fost la un pas de moarte. Medicii au făcut eforturi disperate pentru a-l menţine în viaţă, mai ales că mama micuţului nu ştia să spună exact ce anume se întâmplase. Salvarea bebeluşului a venit de la medicii din Craiova, acolo unde acesta a fost transferat de la Târgu Jiu, unde nu exista un aparat special pentru astfel de situaţii.

Deşi duminică, micuţul a fost deconectat de la aparatele de respirat, starea lui este critică

Alin Constantin Dumitru este din Aninoasa, iar vineri seara mama lui a sunat disperată la ambulanţă pentru a cere ajutor. Mihaela Dumitru declară că a stat pe acasă cu cel mic şi la un moment dat se pregătea să pună o oală de fasole la fiert, băieţelul punându-se „din senin” pe un plâns din care nu a mai putut fi oprit. „Curăţam fasole ca să bag în oală, să fac mâncare, şi m-am pomenit cu el că plângea şi nu se mai oprea. Am crezut că îl doare ceva, dar nu se lovise. Mi-am sunat soţul şi el a zis să mai aştept că poate îşi revine, dar am sunat la salvare că nu se mai oprea din plâns”, spune mama micuţului.

Cu sufletul plin de durere, femeia a aşteptat la spitalul judeţean de urgenţă din Târgu Jiu mai bine de o oră până când medicii mobilizaţi la acest caz i-au comunicat că lucrurile evoluează bine, dar că ei nu pot să-i fie de mare folos, pe termen lung, băiatului ei. Cu lacrimi în ochi, mama a cerut să fie lăsată să fie alături de fiul ei, dorinţă care i-a fost acceptată pe parcursul procedurilor pe care le-au făcut diferitele echipe de medici. Toată problema se putea rezolva însă în câteva clipe dacă ar fi existat un aparat special pe care alţi medici din ţară îl folosesc în asemenea situaţii. Bronhoscopul pentru minori lipseşte din majoritatea unităţilor sanitare judeţene, după cum spun reprezentanţii de la Târgu Jiu, directorul Gheorghe Neaţă, implicat în operaţiunea de salvare, recunoscând că unitatea pe care o conduce de câteva luni nu are un astfel de aparat. „Nu s-a reuşit extragerea bobului de fasole din lipsa aparaturii speciale. Noi nu avem un bronhoscop pentru copii şi din această cauză am decis transferarea pacientului la Craiova, acolo unde cu siguranţă bobul de fasole va fi scos”, a spus Neaţă. Acesta a menţionat că spitalul din Tg Jiu are un bronhoscop pentru adulţi, care este însă construit de aşa natură încât nu poate fi modificat pentru a fi utilizat şi pentru copii, fiind vorba de dimensiuni diferite ale tubului ce ar fi urmat să fie introdus în plămâni.

Aproape de miezul nopţii de vineri spre sâmbătă o ambulanţă la transportat pe micuţul Alin la Craiova, unde medicii au reuşit să îi salveze viaţa. Pe drumul de o oră micuţul a suferit complicaţii pentru că bobul a pătruns adânc în plămâni.

Copilul respiră de duminică dimineaţa fără ajutorul aparatelor, însă medicii rămân rezervaţi cu privire la şansele lui de supravieţuire. Potrivit medicului primar de la Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, cel care l-a operat pe copil, starea acestuia se menţine critică. ,,L-am deconectat de la aparate în această dimineaţă, dar nu este nicio schimbare. Este foarte somnoros şi nu este bine. Aşteptăm să vedem dacă apare vreo schimbare. Vrem să vedem cum reacţionează la stimuli să vedem dacă reacţionează atunci când îl mişcăm”, a spus medicul din Craiova, Bogdan Fănuţă. Pacientul a rămas internat în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Familia îl aşteaptă însă acasă, el mai având un frăţior în vârstă de trei ani şi jumătate.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here