Contract expirat – Agenţia Pescarilor şi Vânătorilor, în ilegalitate

368

pescariContractul dintre agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJPS) Gorj şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvaricultură (ANPA) este expirat încă de anul trecut.

Acest lucru n-a fost denunţat de niciuna dintre părţi, iar, în mod tacit, contractul a căpătat continuitate.
Contractul care stă la baza colaborării dintre AJVPS Gorj şi ANPA şi care ar trebui să se înnoiască ori de câte ori părţile sunt de acord, a expirat. Şi asta nu de acum, ci chiar de anul trecut. „Chiar dacă a expirat, acest lucru nu înseamnă că s-a anulat sau reziliat. De obicei, dacă ANPA întârzie să le rezilieze sau să le înnoiască, şi dacă ambele părţi implicate nu au denunţat acest lucru, activitatea se continuă ca şi cum ar exista acest contract”, a declarat Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj. Conform acestuia, nefiind denunţată expirarea contractului, iar în mod tacit şi plătindu-se în mod normal taxa de arendă către ANPA, asociaţia de la Gorj îşi vede în continuare de treabă.
Punctaj mare faţă de alte judeţe
Conducerea AJVPS Gorj nu-şi face griji de faptul că expirarea contractului ar putea afecta cumva activitatea unităţii şi asta deoarece, ANPA le-a dat o decizie prin care se aprobă pescuitul sportiv până în anul 2012 inclusiv. Decizia are numărul 317 şi a fost eliberată de preşedintele ANPA la data de 7 august 2008. „Noi suntem un caz aparte faţă de judeţele Olt, Dolj şi Mehedinţi. Spun asta deoarece planul nostru de management trimis către ANPA a primit un punctaj de 87 de puncte, faţă de judeţele vecine, care au întrunit chiar şi 16 puncte. În urma acestui succes, s-a eliberat decizia valabilă pe cinci ani de zile”, a mai adăugat Tonca.
Preţ neschimbat de trei ani
Datorită deciziei din 2008, AJVPS Gorj are dreptul de a gestiona toate apele curgătoare din judeţ trecute în contractul (expirat). Astfel, în urma acestor obligaţii, şeful AJVPS Gorj se vede nevoit să efectueze controale periodice. „Facem controale cu cei treizeci de pădurari angajaţi, de folos fiindu-ne cele trei maşini de teren pe care le avem în dotare. De asemenea, avem grijă să populăm cu puiet de peşte apele”, a completat Tonca.
Acesta spune că deşi există cheltuieli anuale mari, cotizaţia de membru pescar a rămas neschimbată de trei ani de zile, fiind în valoare de 50 de lei. „Cu aceşti bani, pescarii au dreptul să pescuiască pe toate apele afiliate la AJVPS Gorj, inclusiv pe Dunăre”, a precizat Nicolae Tonca.
Nu toţi membrii plătesc însă această taxă întreagă. Astfel, beneficiază de o reducere de 50% persoanele cu certificat de handicap, cei care au împlinit vârsta minimă de 65 de ani, elevii şi studenţii. Totodată, cei care au peste 80 de ani sunt scutiţi de plata integrală, iar membrii care au vârsta sub 14 ani beneficiază de o bonificaţie de 75%.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here