Consiliul Judeţean a semnat un protocol de colaborare cu afacerişti italieni

354

IMG_4586La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie formată din oameni de afaceri italieni a sosit la Târgu-Jiu, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi directori ai instituţiilor gorjene. Cu această ocazie s-a semnat un protocol de înţelegere operaţional numit „Cooperare în vederea dezvoltării de schimburi tehnologice, activităţi culturale şi profesionale comune”.

Protocolul semnat pe 1 iulie între Consiliul Judeţean Gorj şi Asociaţia companiilor italiene de inginerie, arhitectură şi consultanţă tehnico-economică (O.I.C.E.) vizează o colaborare ce presupune un sprijin consultativ din partea italienilor, în vederea realizării de proiecte eligibile. „Este o asociaţie de arhitecţi şi ingineri care pune în perspectivă o colaborare legată de pregătirea bazei de date şi a proiectelor care să obţină finanţarea pe strategia 2013-2020. Acest lucru ne este necesar deoarece ştim foarte clar că pentru a avea proiecte viabile, trebuie să le ai făcute din timp, în deplină armonie cu strategia judeţeană, şi pentru a fi şi eligibile, trebuie să şi corespundă din punct de vedere al calităţii, al competiţiei”, a explicat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Protocolul a fost semnat din partea Consiliului Judeţean Gorj de către preşedintele Ion Călinoiu, iar din partea O.I.C.E. de către preşedintele Braccio Oddi Baglioni.

Cooperare bilaterală

IMG_4596Obiectul protocolului îl reprezintă dezvoltarea pe trei ani a unei cooperări bilaterale de schimburi de acte legislative, tehnologie, cultură, formare şi experienţă profesională, cu aplicativitate directă în programele regionale, naţionale şi comunitare. O.I.C.E. se angajează să identifice firmele italiene de inginerie şi arhitectură interesate să furnizeze în parteneriat cu firmele de consultanţă locale, serviciile de inginerie şi arhitectură necesare pentru a accesa fondurile structurale UE. Membri O.I.C.E., în colaborare cu companiile de consultanţă locale, vor elabora studii de pre-fezabilitate şi de fezabilitate în domeniile management şi protecţia mediului, producţia şi distribuţia de energie regenerabilă, ciclul apei, transport şi logistică integrată (aerian, rutier, feroviar şi căi navigabile), construcţii (industriale, civile, artistice, sanitare, publice judiciare, servicii), instalaţii (mecanică, hidraulică, industrială, electrică, telefonie), infrastructură (drumuri, poduri, epurare, restructurare), planificări urbanistice locale şi teritoriale. La nivelul judeţului Gorj, potrivit preşedintelui Ion Călinoiu, „este nevoie de modernizarea infrastructurii, de sănătate, de drumuri, de turism, punerea în valoare a potenţialului, folosirii energiei alternative şi asta înseamnă sprijin pentru realizarea proiectelor în vederea obţinerii finanţării. Nu vine un sprijin de la un stat către un alt stat, decât pe bază de colaborare şi, evident, pasul următor şi pasul chiar imediat poate să fie parteneriatul public-privat pentru activităţile pe care le desfăşurăm la nivelul autorităţilor publice locale sau judeţene”.

Italienii cred în succesul protocolului

IMG_4588Delegaţia italiană care a sosit în Gorj a fost condusă de dr. arh. Braccio Oddi Baglioni, preşedintele O.I.C.E. şi de Luigi Torelli, preşedintele Consorţiului pentru Dezvoltare Roma-Latina. Din delegaţie au mai făcut parte ing. Lorenzo Mangiapelo, director general al Consorţiului pentru Dezvoltare Roma-Latina, Francesco Fiermonte, din partea O.I.C.E., precum şi alţi reprezentanţi ai firmelor italiene de mediu, construcţii rutiere şi civile. Francesco Fiermonte chiar a dat asigurări că protocolul semnat pe 1 iulie va fi unul de succes. Mai mult decât atât, italienii nu exclud nici posibilitatea de a realiza investiţii în judeţul nostru.

Instituţiile gorjene, deschise faţă de italieni

La întâlnirea de vineri au participat reprezentanţi ai instituţiilor locale, care şi-au exprimat deschiderea pentru sprijinirea investitorilor italieni. Gheorghe Birău, directorul BNR Gorj a spus: „scopul nostru este de a saluta şi a sprijini orice activitate economică; terenul este deschis colaborării”. Şi Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu le-a transmis italienilor că ar putea să pună la dispoziţia investitorilor mai multe spaţii pentru dezvoltarea afacerilor, în prezent, existând deja la Sadu doi investitori din Italia. Prin urmare, odată cu semnarea protocolului de colaborare cu italienii, Consiliul Judeţean Gorj a reuşit să realizeze încă un pas în procesul de atragere a investitorilor străini în judeţul nostru, documentul semnat vineri presupunând realizarea de proiecte viabile, eligibile, pentru obţinerea fondurilor europene.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here