Conform publicaţiei NOVĂCEANUL – Nici la Novaci, Obştile nu mai sunt ce-au fost!

786

În buna tradiţie a publicisticii de calitate, numărul pe luna august al revistei NOVĂCEANUL nu se dezminte. Bogat în subiecte de actualitate novăceană, cu dezbateri interesante pe problemele Novaciului semnate de Redactorul şef – scriitorul CV. Dârvăreanu. Şi nu numai atât.

Un subiect cu profunde rezonanţe pentru cei ce şi-au jertfit viaţa în lupta anticomunistă, Prof.univ.dr. N. Vinţanu omagiază „artizanii din munţii noştri”. Pe o coloană, găsim rubrica „Ştiaţi că…”, numai cu fapte şi curiozităţi din lumea Novaciului. Un grupaj pe probleme de Sănătate, prezintă „Noua faţă a spitalului orăşenesc Novaci”, dar şi o „Operaţie de protezare a şoldului în premieră la Spitalul Orăşenesc Novaci”.
Ca un „răsunet” este reluat un articol din ziarul „Răsunetul” din Bistriţa, judeţul Bistriţa Năsăud, sub semnătura profesorului novăcean Petre Anghel despre „Profesorul Dumitru Melancu”, gorjean din satul Gâlceşti, comuna Scrada, din părinţi ţărani, fiind 11 fraţi în familie. Un articol de analiză se ocupă de o meteahnă reală şi gravă: „Pentru cei mulţi, reînfiinţarea Obştilor a adus prea puţin”. Bine le zice autorul C. Dârvăreanu: „În sărăcia în care ne zbatem, oamenii au sperat că acestea(obştile!) ar putea fi un sprijin pentru cei săraci.” Mai cunoaştem şi alte cazuri de pe la noi, cum este Obştea Peştişani, unde aceasta a adus prea mult pentru prea puţini. Adică pentru unul! Directorul ei.
Cu mare deschidere spre tradiţii, Novăceanul mai conţine următoarele articole: „Destinul culturii populare, în contextul globalizării”, de Prof. Ion Novăcescu; un grupaj „DE suflet” cu comemorări, dar şi cu poemul dedicat mamei sale de poetul Prof. Ion Filipoiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, absolvent al Liceului Novaci, trăitor multă vreme pe meleagurile Novaciului: Poemul „La plecarea mamei”. Apoi grupajul de poezii semnate de Alexandru Delu Opriţescu: Dezolare, Lângă părinţi şi Nevoia de părinţi.
Parcă nu puteau lipsi eseul „Ciobănia”, de C. Dârvăreanu, şi povestea realist-magică „În căutarea aurului de pe valea Gilortului”, a Prof.univ.dr. N. Vinţanu. Una peste alta, NOVĂCEANUL cel mai nou este o publicaţie excelentă, cu multe subiecte realmente de citit.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here