Condițiile speciale pentru angajații CEO, în aer! Administrația și sindicatele încă nu s-au înțeles cine sunt beneficiarii!

973

Liderii sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au refuzat, la finele săptămânii trecute, să semneze Actul adițional nr.6 la Contractul Colectiv de Muncă, în care au fost încadrate în condiții speciale locurile de muncă ale salariaților companiei, motivând că administrația trebuie să găsească soluții pentru ca toți angajații producătorului energetic să beneficieze de prevederile Legii nr. 197/2021. De fapt, acesta este doar un pretext pe care-l invocă liderii sindicali pentru a se justifica în fața minerilor și energeticienilor referitor la includerea lor, în calitate de inspectori sociali, în rândul salariaților CEO care vor beneficia de condiții speciale și, implicit, pensionare anticipată.

Negocierile dintre Directoratul CEO și reprezentanții federațiilor sindicale din companie, în vederea parafării unui act adițional la CCM, în care erau încadrate în condiții speciale locurile de muncă ale angajaților, au eșuat, vineri, după ce liderii sindicali au cerut conducerii ca toți salariații producătorului energetic să beneficieze de condițiile de muncă reglementate în Legea nr.197/2021. Sindicaliștii au adus ca argumente faptul că în anexa la actul adițional nu au fost incluse chiar unele locuri de muncă din producție, dar și faptul că de condiții speciale ar urma să beneficieze doar o parte din salariații TESA. Astfel, la începutul acestei săptămâni, conducerea CEO va prezenta o nouă situație a încadrării locurilor de muncă și, cel mai probabil, actul adițional se va semna în următoarele zile. Există voci care spun că liderii sindicali au devenit preocupați de soarta tuturor angajaților după ce presa a devoalat faptul că negociaseră cu administrația CEO în așa fel încât s-a găsit o soluție ca ei să beneficieze de condiții speciale. Concret, în anexa la actul adițional, atât la unitățile miniere de carieră, cât și la sucursalele energetice apar structurile denumite Compartiment Responsabilitate Socială, cu posturile aferente de inspectori protecție socială. Mai trebuie adăugat faptul că un inspector social din CEO este plătit cu 7.200 de lei, lunar. Potrivit anexei la actul adițional, prezentată inițial de administrația CEO, fuseseră încadrați în condiții speciale muncitorii din activitatea minieră, conducătorii formațiilor de lucru, precum și muncitorii din activitatea energetică, dar și cei de la ELCFU. Trebuie spus că și personalul TESA de la Unitățile Miniere de Carieră, de la Unitatea producție și reparații utilaje miniere (UPRUM), dar și din activitatea energetică și o mică parte din executivul CEO urma să beneficieze de condiții speciale, conform aceluiași document.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here