Competiţia „Oraşul Reciclării” 2014 a început în luna ianuarie şi s-a încheiat pe data de 30 iunie. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu, la capitolul mediatizare, municipiul nostru a stat foarte bine. Şi în privinţa cantităţilor colectate s-a înregistrat o creştere spre deosebire de anii trecuţi.
Competiţia „Oraşul Reciclării 2014” a fost lansată la începutul acestui an şi a luat sfârşit pe 30 iunie. Cetăţile înrolate în competiţia „Oraşul Reciclării” sunt 32 de municipalităţi în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.
Reprezentanţii municipalităţii spun că mediatizarea a fost foarte bună. „Stăm foarte bine la partea de mediatizare şi mulţumim presei pentru acest lucru. Cantităţile colectate în acest an au fost semnificativ mai mari decât cele din anii trecuţi. Practic, acest concurs a avut şi un rol de a ne ajuta să îmbunătăţim calitatea serviciilor de colectare selectivă a deşeurilor. Sperăm să avem o poziţie destul de bună la final când se va face evaluarea acestui concurs”, a confirmat Ionuţ Jilăveanu, directorul Serviciului Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Marele premiu, o zonă eco wi-fi
La finalul concursului, câştigătorul va obţine titlul de Oraşul Reciclării şi marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100% eco şi cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
Deşeurile şi gestiunea lor sunt o prioritate, dar şi o provocare, obligaţia reducerii cu 15% a deşeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităţilor locale, dar nu imposibilă. Eficienţa în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune şi strategii pe termen lung. Cele 32 de municipalităţi înscrise în competiţie însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizaţia a demarat primele proiecte pilot de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, în parteneriat cu autoritatea locală şi operatorii de salubritate desemnaţi, în anul 2005. În timp, a dezvoltat un model de parteneriat care a condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil în peste 450 localităţi. Investiţiile cumulate, constând în infrastructură de colectare separată pusă la dispoziţia populaţiei (containere colorate şi saci pentru fiecare tip de material: hârtie, sticlă, plastic şi metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.
Competiţia Oraşul Reciclării este realizată sub patronajul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice.
Minodora Sucea