Elevii şi studenţii interesaţi de explorarea spaţială şi care au vârste cuprinse între 7 şi 22 de ani pot lua parte la competiţia Odysseus, o aventură care combină învăţarea ştiinţifică şi experienţa practică.
Concursul este împărțit în trei grupe de vârstă: “Skywalkers”, “Pionieri” și “Exploratori”, însă scopul final al proiectului este acela de a stimula dezvoltarea oamenilor de știință calificați, a inginerilor și tehnicienilor în domeniile relevante pentru prioritățile politicii spațiale a UE. Cei din categoria „Skywalkers” trebuie să urmeze cursurile unei şcoli primare sau gimnaziale şi să aibă vârste cuprinse între 7 și 13 ani. Până pe 31 martie 2016 aceştia se pot înscrie în competiţie prin trimiterea unui desen inspirat de una dintre cele patru teme propuse, care sunt: “Sistemul Solar și științe spațiale”, “Europa în spațiu”, “Ființele umane pe Marte” şi “Astrobiologie – căutarea vieții în Univers”. Elevii de liceu cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani se pot înscrie în categoria „Pionieri” a competiției. Ei vor lucra în echipe de doi sau trei membri și ar trebui să fie coordonaţi de un profesor. Aceştia trebuie să aleagă tipul de proiect la care doresc să lucreze (un experiment, un videoclip, un prototip, o prezentare etc.) și să selecteze o temă din cele propuse şi categoriei Skywalkers. Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 ianuarie 2016. Cei care participă în categoria „Exploratori” trebuie să fie înscrişi la Universitate și să aibă vârste cuprinse între 17 și 22 de ani. Aceştia pot concura individual sau în perechi și pot opta să fie îndrumaţi de către un mentor în ceea ce priveşte aspectele științifice și tehnice ale proiectului lor. Ei trebuie să prezinte până pe 15 ianuarie 2016 un proiect original în domeniul spațial bazat pe una dintre următoarele teme: „Galileo: beneficii zilnice ale aplicațiilor spațiale”, “Copernicus: Observarea Pământului”, “Misiunea Rosetta: explorarea spațiului”, “Misiunea Gaia: observarea stelelor” şi “General: stabilirea de legături între datele de teren și datele prin satelit”. La evaluarea proiectelor studenţilor, juriul va acorda puncte în funcție de următoarele criterii: excelență academică, relevanța temei, abilitaţi de a rezolva probleme, originalitate, relevanță socială, prezentare, valoarea tehnică, abilități practice, durabilitate și conștientizare cu privire la mediu.
Cei care doresc să afle mai multe informaţii despre regulile de concurs și condiţiile de înscriere, pot face acest lucru accesând site-ul competiţiei Odysseus.
R.L.