Chirurgul Bălan, acuzat că a uitat şi el o pensă în abdomenul unui pacient

1422

Medicul Adonis Bălan, fostul şef al Secţiei de Chirurgie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, intră şi el în ,,clubul” doctorilor din Gorj care au uitat instrumente medicale în corpul pacienţilor deschişi chiar de ei. Bălan a avut însă norocul că la momentul petrecerii faptei, în primăvara anului trecut, cazul nu a fost făcut public, pacientul bucurându-se să scape de corpul metalic care îi provocase o înrăutăţire a stării de sănătate, după operaţie. Acum bărbatul operat de două ori îşi povesteşte amuzat prietenilor întâmplarea, dar şi faptul că doctorul disperat ar fi încercat să-i plătească tăcerea, bani pe care pacientul i-a refuzat.

Chirurgul Oleg Ivanov, de la Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, şef al Secţiei de Chirurgie de acolo, nu este singurul doctor din Gorj care a dat dovadă de neglijenţă în timp ce opera un pacient. Ivanov a uitat în martie 2014 o pensă de 24 de cm în abdomenul unui pacient în vârstă de 59 de ani, omul fiind deschis de trei ori până când instrumentul medical uitat de chirurg a ajuns să-i fie extirpat. Nu a păţit nimic pentru fapta sa, chiar dacă a pus sănătatea pacientului său în pericol, şi îşi continuă activitatea nestingherit, operând zilnic alţi şi alţi pacienţi.
Şocant este faptul că Ivanov nu este singurul doctor care poate fi acuzat de neglijenţă medicală, deoarece cu un an înainte o dăduse în bară, în acelaşi fel, şi fostul şef al Secţiei de Chirurgie 1 de la Târgu-Jiu, Adonis Bălan. De data aceasta, chirurgul operase un pacient cu o peritonită, şi i-ar fi uitat o pensă în locul în care l-a deschis pe bărbat. Omul a fost externat şi a revenit la domiciliu, ca la scurt timp să se întoarcă la spital cu dureri mari şi cu operaţia purulentă.

Reoperat gratis de acelaşi Bălan
După primele investigaţii medicale se dovedeşte că pacientul din Gorj avea o pensă în abdomen. În martie 2013, chirurgul Adonis Bălan l-a redeschis pe bărbatul operat iniţial, pentru a-i scoate instrumentul medical uitat “din grabă”. Pensa este îndepărtată iar doctorul îşi cere scuze.. Mai mult, pentru a evita un scandal de presă, doctorul nici nu are pretenţia să-i fie plătită această operaţie, şi chiar se oferă să-i plătească tăcerea pacientului, afectat de “profesionalismul” celui ce apare pe site-ul SJU drept membru în Consiliul Etic şi în Consiliul Medical al SJU Târgu-Jiu.

Tăcerea s-a vrut plătită
Doctorul, prins cu musca pe căciulă chiar se oferă să-i plătească cu câteva mii de lei tăcerea celui lezat, doar pentru a-i smulge acestuia promisiunea că nu va anunţa presa pentru cele întâmplate. Omul a refuzat banii şi i-a spus doctorului că vrea doar sănătate. Nici nu s-a dus la presă dar nu a putut să nu povestească, în ultimul an, cele petrecute, mai ales că medicul aflat în prag de pensionare avea calificative bune. De altfel, cu ceva timp în urmă, acelaşi chirurg Bălan i-a extras unei femei de 71 de ani, din Bustuchin, o tumoare de 16 kilograme din zona abdominală. Bălan spunea atunci că a reuşit să extirpe cea mai mare tumoare de care a avut parte în peste 30 de ani de carieră şi una dintre cele mai mari din istoria spitalului.
Acest succes medical este însă întunecat de incidentul din 2013. De luna trecută, Bălan a pierdut funcţia de şef de Secţie Chirurgie 1, din cauza pensionării care îl împiedică să deţină o funcţie de conducere. Locul lui Bălan a fost ocupat de dr. Băleanu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here