Cea mai sigură școală din țară! Buncăre antiatomice, la dispoziția elevilor din Campusul Turceni

1290

Campusul ultramodern de la Turceni are dotări unice în țară, dovadă că în subsolul clădirii, în care învață 2000 de elevi, au fost construite și două buncăre antiatomice. Cele două spații ar asigura protecția școlarilor în caz de atac nuclear, dar și în situația unor alte calamități, ele fiind prevăzute cu ieșiri de urgență și grupuri sanitare performante. Nu sunt însă singurele dotări de ultimă oră ale campusului realizat cu fonduri europene, unitatea de învățământ fiind singura din Oltenia care deține lifturi pentru transportul elevilor, dar și un cabinet stomatologic performant în care școlarilor li se pot rezolva gratuit orice probleme dentare.

campus turceni (2)Noul campus școlar de la Turceni, inaugurat de autoritățile locale în toamna anului trecut, investiție realizată cu fonduri europene, are dotări din cele mai moderne, dar și două spații în care elevii sunt mai mult decât protejați. Clădirea în care 2000 de elevi învață sub coordonarea a 136 de cadre didactice deține la subsol două buncăre antiatomice care pot adăposti o parte importantă dintre beneficiarii unității școlare. Potrivit directorului adjunct al unității, Constantin Enache, unul dintre buncăre poate adăposti 180 de persoane în timp ce al doilea, de mai mici dimensiuni, poate asigura protecția altor 90.
campus turceni (3)“Campusul de la Turceni este mai sigur decât multe alte instituții din țară, și, cu siguranță, unicul la nivel regional care are astfel de dotări de ultimă generație. Investiția a cuprins astfel realizarea a două buncăre antiatomice, a unui amfiteatru de 120 de locuri, a unei biblioteci foarte moderne și a numeroase laboratoare”, a declarat, ieri, directorul Enache arătând spațiile de la subsolul școlii.
campus turceni (4)De altfel, nu se cunoaște ca vreo școală din județ ori din țară să aibă vreun buncăr în dotare, darămite două. Instituția este astfel nu numai modernă, ci și sigură pentru elevii ei.

campus turceni (5)Lifturi și fișete cu cheie pentru elevi
Campusul de la Turceni mai are însă și alte dotări pe care elevii, dar și dascălii școlii le-au văzut numai în filme. Corpul în care elevii studiază a fost dotat astfel cu lifturi moderne, în care elevii urcă spre sălile de clasă în prezența unui liftier angajat, în timp ce fiecare sală de clasă spațioasă are calculator propriu și imprimantă. De asemenea, în sălile de clasă, fiecare elev are un fișet metalic cu cheie în care deținătorul își poate păstra o parte din manuale, echipamentul sportiv sau unele caiete.
campus turceni (6)Biblioteca care deține 27.000 de titluri are și o sală modernă de lectură, în timp ce cantina de 200 de locuri este utilată la cel mai înalt nivel. Campusul mai are pe lângă cele 45 de săli de clasă și un internat ultramodern, fiecare cameră fiind dotată cu baie proprie.
Școala mai are laboratoare de limbi străine, fizică, inginerie și informatică.

campus turceni (7)Cabinet stomatologic și de logopedie!
Unitatea de studiu mai deține și un cabinet medical cu personal specializat, aflat la dispoziția elevilor, cabinet stomatologic în curs de avizare, dar și un spațiu destinat activităților de logopedie și celor de psihologie școlară.
campus turceni (8)“Cabinetul medical funcționează, dar cel stomatologic așteaptă încă un aviz de la DSP. Am angajat stomatolog și în scurt timp, cabinetul va fi deschis pentru elevii școlii”, a declarat și Dumitru Gâlceavă, primarul localității Turceni, foarte mândru de investiția finalizată în localitate. Edilul local este încântat că proiectul s-a finalizat, chiar și cu o mică întârziere, fiind un mare beneficiu pentru elevii din zonă.

campus turceni (9)Lucrările de construcție a campusului au început în luna octombrie a anului 2013 și trebuiau să se încheie în vara anului 2015. Lucrările s-au finalizat în toamnă, cu o mică întârziere, iar finanțarea nu s-a pierdut, cum s-a întâmplat la Campusul de la Bârsești. Investiția derulată prin ADRSV Oltenia a avut o valoare de 30.686.139,02 de lei, cea mai mare parte a valorii proiectului, adică 19.532.477,56, fiind suportată de Uniunea Europeană. Autoritățile locale au avut un aport de peste opt milioane de lei la campus, iar Guvernul României de aproape trei milioane. Modernizarea, extinderea și reabilitarea Campusului Grupului Școlar Turceni a fost realizată de Ydail Construct SRL, lucrarea trebuind să fie finalizată în doi ani de zile.
Anamaria Stoica

campus turceni (10) campus turceni (11) campus turceni (12) campus turceni (13) campus turceni (14) campus turceni (15) campus turceni (16) campus turceni (17) campus turceni (18) campus turceni (19) campus turceni (20) campus turceni (21)

2 COMENTARII

  1. Eu personal nu cred ca aceste lucruri ar trebui aratate,ne laudam cu ele prin presa si cred ca nici profesorii dar mai ales elevii habar nu au sa le foloseasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here