Ce se spune despre ouă

501

ouaOuăle au fost pe nedrept calomniate deoarece ridicau nivelul colesterolului, creau probleme ficatului şi digestiei. Dar medicii şi diabetologii au scos în faţă proprietăţile curative ale oului de găină, dar bineînţeles cu precizarea că trebuie consumate cu măsură.

Ouăle conţin colesterol

Doar gălbenuşul de la ou conţine colesterol în jur de 300 mg de colesterol (pentru un ou). Albuşul de ou nu are colesterol.

Ouăle au un nivel crescut de albumine

Albuminele din albuşul de ou se asimilează destul de uşor. Aceste proteine, de care corpul are nevoie nu trebuie să se abuzeze de ele. Din această cauză, nu trebuie să se consume mai mult de 2 ouă pe zi (asta dacă nu se consumă alte produse care conţin albumine – carne, fasole etc.). Este indicat să se consume circa 3-4 pe săptămână, având în vedere conţinutul de colesterol şi albumine al ouălor.

Ouăle activează funcţiile creierului

Acest argument este adevărat datorită prezenţei vitaminei B. În ceea ce priveşte copiii mici menţinerea activităţii şi dezvoltării cerebrale este susţinută de vitaminele din complexul B, dar şi datorită colesterolului care se găseşte în ouă.

Ouăle nu fac bine ficatului

Depinde de câte ouă s-au consumat. Dacă se consumă prea multe, ele pot influenţa negativ activitatea ficatului. Dar, consumarea a maxim 4-5 ouă pe săptămână – fierte sau ochi – fac chiar bine ficatului.

Ouăle sunt alimente greu digerabile

În mare parte depinde de cum au fost pregătite. Dacă sunt prea fierte, grăsimile din gălbenuş se digeră mai greu. Dacă se fierb astfel încât albuşul să fie întărit şi gălbenuşul moale, ouăle sunt mai uşor de digerat.

Ouăle ecologice, cele mai bune

Se spune despre ouăle ecologice că au foarte multe vitamine şi nu conţin hormonul de stres. Ouăle ecologice nu au hormoni de creştere. Dar aici este o problemă că nu se cunoaşte exact originalitatea ouălor ecologice decât dacă citim ambalajul de pe coajă; cifra 0 din ştampila de pe coajă indicând doar ouăle provenite de la găinile hrănite natural.

Prin consumul de ouă senzaţia de saţietate se păstrează pentru o perioadă mai mare de timp. Dar numai dacă oul este fiert tare.

Trebuie să mai ştim despre ouă că sunt bogate în vitamine. Bineînţeles exceptând vitamina C.

Ouăle sunt bune la dietă

Multe diete se bazează pe conţinutul de ouă, acestea fiind considerate alimente de bază. Oul nu are, din cauza gălbenuşului, un echilibru între proteine şi calorii. Cu toate acestea, dacă se fierb aşa cum trebuie, ele chiar ţin de foame.

Deci, în general, oul este un aliment destul de dietetic.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here