Cazul Elena Țundrea: Cum poți să mori într-un spital din București când te internezi negativ la COVID-19 și ieși pozitiv!

2544

Târgujianca Elena Țundrea, în vârstă de 61 de ani, a decedat sâmbătă, 1 august 2020, pe patul Spitalului Colentina, unitate medicală suport COVID-Secția de Neurochirurgie, unde fusese transferată de către Spitalul Fundeni, după ce se depistase acolo că a luat coronavirus, în timp ce era spitalizată pe Secția de Hematologie. Până la deces, timp de două săptămâni, pacienta trece prin chinuri groaznice, după ce ajunge pe mâna unor medici neurochirurgi care nu au avut posibilitatea de a o trata pentru diagnosticul de COVID și pentru diagnoza primară de leucemie, boală care ajunsese în fază de remisie. Familia îndoliată este revoltată de situație, având în vedere faptul că medicii care o aveau sub supraveghere,după ce pacienta luase virusul din Spitalul Fundeni, nu au putut să o trateze corespunzător, lăsând-o să agonizeze, deoarece în Secția de Terapie Intensivă nu mai erau locuri. Se avertizează astfel că șansele pacienților cu probleme medicale care ajung în astfel de unități COVID sunt minime, asta deoarece pacienții sunt încredințați unor medici care nu sunt de specialitate, nu au pregătirea necesară pentru a trata virusul și nici alte afecțiuni decât cele specifice secției.

Elena Țundrea a depistat că are leucemie în februarie 2018. Timp de doi ani de zile a luptat cu boala, reușind să ajungă la stadiul de remisie, în vederea efectuării unui transplant de măduvă. Situația era stabilizată atât pentru ea, cât și pentru familia care se bucura că există șanse de supraviețuire acestei boli grave. Lucrurile se complică însă când pacienta ajunge la Spitalul Fundeni în luna iunie, pentru administrarea citostaticelor. I se face la internare testul COVID, care a fost negativ, și a rămas negativ până pe data de 20 iulie.
Practic, pacienta face febră, i se repetă testul COVID, și se depistează ca fiind pozitivă. Se menționează faptul că pacienta nu a părăsit instituția pe toată durata spitalizării, nici măcar salonul.Pacienta, acum cu COVID, este transferată la Spitalul Colentina și internată într-o Secție de Neurochirurgie care practic nu are resursele necesare, personal și pregătirea pentru a se lupta cu virusul și alte afecțiuni ale pacienților, în afara celor de specialitate. Medicii, potrivit protocolului, veneau rar la vizită, lucru care a alterat starea pacientei.

Locuri lipsă la Terapie Intensivă
Situația pacientei, din acest motiv, s-a înrăutățit până la gradul în care a intrat în comă, și cu mari eforturi și intervenții din partea familiei, aceasta ajunge în Secția de Terapie Intensivă a acestui spital, cu doar 5 ore înainte de deces. Familiei i se transmite că șansele de supraviețuire sunt aproape inexistente, fără să se aducă în discuție faptul că aparținătorilor li se mai comunicase că bolnava nu poate ajunge acolo, pentru că nu erau locuri disponibile. După doar cinci ore de Terapie Intensivă, pacienta Elena Țundrea pierde lupta pentru viață, și este declarat pacient decedat din cauza COVID.

Pneumonie apărută din senin
Șocant este că în certificatul de deces al pacientei scrie că aceasta ar fi murit urmare a unei pneumonii COVID, deși i se fac investigații pe timpul internării, iar acest diagnostic nu apare în actele medicale. Târgujianca ajunge să fie înhumată respectându-se măsurile specifice pacienților COVID, deși familia crede că decesul s-a datorat altor cauze medicale care, pe timpul internării pentru tratarea virusului, au fost ignorate.Familia Elenei Țundrea avertizează gorjenii cu probleme medicale, care cred că ajunși în spitale din Capitală vor reuși să se trateze corespunzător, că ar fi recomandat să găsească alternative și să evite internările îndelungate în astfel de instituții, care sunt adevărate focare COVID și pot agrava probleme medicale existente, în loc să le trateze. Cazul Elena Țundrea demonstrează încă o dată cât de precar este managementul pacienților depistați cu virusul COVID-19, mai ales dacă ei au comorbidități.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here