Caravana mobilităţii si traiului independent ajunge şi în Gorj

819

În perioada 6 – 10 iulie, Fundaţia Motivation România, în parteneriat cu Fundaţia Special Olympics din România, va furniza servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru tinerii cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din judeţele Vâlcea şi Gorj. Acestea vor fi livrate prin intermediul unei Caravane a mobilităţii şi traiului independent care va fi instalată în 7-8 iulie în satul Bărbăteşti, (judeţul Vâlcea), iar în perioada 9-10 iulie în comuna Bucşana (judeţul Gorj).

Acţiunea coordonată de Funtaţia Motivation România constă în instalarea a două corturi şi a două vehicule de mari dimensiuni pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile locale şi invitarea tinerilor, identificaţi în prealabil, de a participa la activităţile oferite în cadrul Caravanei. Acţiunile Caravanei mobilităţii au început în luna aprilie a acestui an. Până în momentul de faţă au fost deserviţi 181 tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din următoarele judeţe: Sibiu, Cluj, Braşov, Harghita, Vaslui şi Bacău. Pe parcursul întregului proiect implementat de către cele două fundaţii în perioada 20 ianuarie 2015 – 30 aprilie 2016, Caravana mobilităţii va deservi un total de 300 de tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale din întreaga ţară. Următoarele judeţe care vor găzdui Caravana sunt: Buzău şi Brăila. „Am ales această soluţie din credinţa că, în special în cazul tinerilor cu dizabilităţi din zone rurale sărace, izolate, este necesară deplasarea noastră cât mai aproape de ei şi acordarea de sprijin pentru ca aceştia să poată primi servicii esenţiale de sănătate şi trai independent. Mai mult, prin organizarea Caravanei credem că putem oferi o soluţie inovatoare, puţin costisitoare, dar foarte eficientă în facilitarea accesului tinerilor cu dizabilităţi la risc la servicii nedisponibile în prezent în comunităţile lor”, susţine Anca Beudean, manager Proiect.

Serviciile oferite tinerilor
Cât priveşte serviciile oferite tinerilor cu dizabilităţi la Caravana mobilităţii şi traiului independent, acestea sunt: Evaluare şi informare privind sănătatea: măsurarea tensiunii şi glicemiei, testarea pentru identificarea prezenţei unei infecţii urinare, testare osteoporoză, evaluare deformări posturale, identificarea escarelor şi instruire privind prevenirea şi îngrijirea acestora, consiliere pentru sănătate şi nutriţie, consiliere emoţională; Sesiuni de instruire de viaţă independentă, utilizare a scaunului rulant şi prevenire a principalelor probleme de sănătate cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi locomotorii (escare, infecţii urinare, deformări posturale); Evaluare și prescriere de echipamente de mobilitate persoanelor cu dizabilități locomotorii care nu au un astfel de echipament, respectiv reparaţii/adaptări de echipamente de mobilitate care necesită astfel de lucrări; Evaluarea abilităţilor sportive; Informare privind drepturile persoanei cu dizabilităţi la echipamente de mobilitate, dispozitive medicale decontate de casele de asigurări de sănătate, accesibilitate, educaţie, angajare etc; Evaluarea nevoilor de servicii de sprijin complexe necesare integrării socio-profesionale a tinerilor cu dizabilităţi.
Activităţile Caravanei au loc sub îndrumarea unei echipe multidisciplinare formată din instructor de viaţă independentă, kinetoterapeut, asistent medical şi tehnician pentru reparaţii şi adaptări ale scaunelor rulante. Problema transportului / accesului dificil cu care se confruntă beneficiarii proiectului va fi rezolvată prin asigurarea transportului la aceste acţiuni de către vehicule ale echipelor regionale Motivation.

Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România
Iniţiativa Caravana mobilităţii şi traiului independent face parte dintr-un proiect mai amplu, „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”, implementat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanţării este de 1.285.131,60 de lei.
Scopul proiectului este să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea includ evaluarea nevoilor şi intervenţie personalizată prin instruire pentru viaţă independentă, activităţi sportive, informare şi consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul se adresează în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie şi angajare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.