Brâncuși, omagiat la Lisabona și la Varșovia

506

ICR Lisabona va organiza vineri, de la ora 19,00, la sediul său din Rua do Barao 10, un eveniment omagial Constantin Brâncuşi, cu ocazia celebrării a 140 de la naşterea marelui sculptor român. De asemenea, Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Ambasada României organizează, astăzi, un eveniment dedicat marelui sculptor român şi adresat publicului francofon din Polonia.

Potrivit unui comunicat al ICR Lisabona, în cadrul evenimentului de mâine va fi prezentată prelegerea “Viziuni ale infinitului”, realizată de echipa Institutului, privind principalele etape de creaţie brâncuşiană, care va fi însoţită de o ilustrare în powerpoint a ansamblului de la Târgu-Jiu şi a atelierului parizian. Totodată, vor fi proiectate două documentare artistice dedicate marelui sculptor român: “Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit” în regia lui Laurenţiu Damian şi “Concert pentru Domnişoara Pogany, clarinet şi Brâncuşi” în regia lui Francisc Mraz. Ambele filme au subtitrări în engleză, intrarea fiind liberă. În contextul în care, în Portugalia, fenomenul Brâncuşi nu este îndeajuns cunoscut sau este cunoscut superficial, fără o asociere fermă cu fiinţa profund românească a artistului, ICR Lisabona a considerat utilă organizarea, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor, a unui eveniment care să aducă în atenţia publicului lusitan etapele de creaţie brâncuşiene şi o prezentare sintetică şi ieşită din şabloane, se arată în comunicatul citat.

Prelegere la Varșovia
Potrivit unui comunicat al ICR Varşovia, criticul şi istoricul de artă Cristian-Robert Velescu va susţine, azi, la Varşovia prelegerea cu titlul “L’Oeuvre de Constantin Brancusi, entre avant-garde et modernité” (“Opera lui Constantin Brâncuşi, între avangardă şi modernitate”), însoţită de materiale video. În finalul prelegerii va fi proiectat filmul “Constantin Brancusi: l’ensemble sculptural de Târgu-Jiu – Roumanie”, realizat de Doina Lemny. Evenimentul, care va fi organizat în salonul Ambasadei României la Varşovia, cu un public format din membrii corpului diplomatic, invitaţi din instituţiile guvernamentale şi de stat poloneze, se înscrie în seria Saloanelor francofone, iniţiate de GADIF (Groupe des Ambassades, Delegations et Institutions Francophones).
În prezent, România deţine preşedinţia GADIF Polonia.
Prin programele pregătite, începutul anului 2016 stă pentru ICR Varşovia sub semnul lui Constantin Brâncuşi. Până la finalul lunii aprilie, capitala poloneză găzduieşte expoziţia de fotografie “Omagiu lui Constantin Brâncuşi – Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu”. Aceasta este consacrată celor trei lucrări – Coloana fără sfârşit, Poarta Sărutului şi Masa tăcerii – opere care constituie ansamblul monumental instalat în aer liber de artistul român în 1937 – 1938. Dedicat eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial pe Valea Jiului, în regiunea natală a artistului, ansamblul este din punct de vedere artistic o sinteză a creaţiei brâncuşiene şi singurul proiect arhitectural şi urbanistic realizat de artistul român. Fotografiile, prezentate pe cele douăzeci şi două de planşe, sunt realizate de Ionuţ Macri, special pentru expoziţia varşoviană.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here