Baza de date SINS, de ajutor pentru jandarmii din Gorj

498

caini jandarmi (27) 1Pe timpul executării unei misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe raza municipiului Târgu-Jiu, un echipaj de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Gorj l-au depistat în dimineaţa zilei de luni pe Calea Bucureşti, în apropierea unei staţii peco, pe Constantin B., în vârstă de 27 ani.

Acesta are domiciliul în comuna Prigoria şi, a prezentat un comportament suspect la vederea echipajului de jandarmi.

În urma legitimării pentru stabilirea identităţii persoanei, bărbatul a fost verificat şi în baza de date SINS. “S-a realizat cu această ocazie un rezultat pozitiv privind o semnalare străină introdusă în SINS referitoare la o persoană căutată de un stat membru, în vederea participării la o procedură judiciară, conform art. 98 din Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen. Este primul rezultat pozitiv obţinut de jandarmii gorjeni în urma verificării bazei de date SINS, iar după finalizarea activităţilor a fost informat telefonic Biroul Sirene, persoana în cauză fiind informată cu privire la faptul că face obiectul unei semnalări în SINS”, a declarat Alin Ivan, purtător de cuvânt al IJJ Gorj.

SINS, bază de date cu persoane şi bunuri căutate

Potrivit acestuia SINS reprezintă Sistemul Informatic Naţional de Semnalări – sistem informatic compatibil cu Sistemul de Informaţii Schengen care conţine semnalări de interes naţional şi semnalări de interes Schengen introduse de către autorităţile naţionale competente. Rezultatul obţinut în urma efectuării unei căutări în SINS se concretizează în identificarea unei persoane sau a unui bun care face obiectul unei semnalări. Autorităţile naţionale competente din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor introduc în SINS semnalări cu privire la persoane căutate în vederea predării în baza unui mandat european de arestare sau în vederea extrădării, semnalări cu privire la persoane dispărute, la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară, semnalări privind bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale, semnalări privind străinii, în scopul refuzului intrării pe teritoriul statului român sau în scopul executării unei măsuri prin care se interzice şederea pe teritoriul României.Semnalările cu privire la persoanele căutate în vederea participării la o procedură judiciară se introduc în SINS/SIS pentru următoarele categorii de persoane: martori, persoane căutate pentru a fi citate în vederea prezentării în fata autorităţilor judiciare pentru a da declaraţii în legătură cu faptele pentru care sunt cercetate în cadrul unui proces penal, persoane cărora urmează să li se comunice o hotărâre judecătorească sau alte documente privind activităţile din cadrul unui proces penal în care sunt cercetate, persoane căutate în vederea executării unei măsuri educative care implică privarea de libertate.

I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here