Baschetul s-ar putea relua la vară! CSM Târgu-Jiu vrea un buget asemănător

1206

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a organizat o serie de videoconferinţe cu reprezentanţii echipelor masculine şi feminine din ligile naţionale. După mai multe consultări şi propuneri, există posibilitatea ca în sălile din ţară să fie reluate competiţiile chiar din această vară. Sezonul 2019/2020 pare compromis, dar întrecerile interne ar putea fi finalizate la nivel de juniori.,,Au fost mai multe puncte de vedere în ceea ce priveşte reorganizarea baschetului pentru sezonul viitor. Sunt câteva propuneri destul de interesante despre cum vom porni motoarele pentru a continua tradiţia baschetbalistică la nivel local şi naţional. Se preconizează a fi o competiţie pe parcursul verii, o relansare a baschetului la nivel naţional. De asemenea, din ce am înţeles după discuţiile cu reprezentanţii cluburilor la nivel de juniori, campionatele ar urma să fie terminate pe teren, iar asta s-ar putea întâmpla undeva în august, chiar septembrie. După această perioadă neagră, cu siguranţă, sportul şi baschetul vor reînvia şi ne vom bucura în continuare de meciuri de baschet începând din vară sau din toamnă”, a declarat Claudiu Alionescu, antrenorul echipei de baschet de la CSM Târgu-Jiu.Principalul formaţiei noastre a spus că jucătorii echipei de baschet se pregătesc individual, iar sportivii trebuie să rămână în formă, indiferent când vor reveni din nou în meciurile oficiale. Antrenorul a declarat că baschetbaliştii vor intra în şomaj tehnic.,,Jucătorii de la CSM se antrenează după programe individuale. Am văzut şi eu lucrul acesta şi este spre binele lor, pentru că o perioadă de inactivitate de 5-6 luni ar fi destul de greu de recuperat în momentul în care se va reveni efectiv. Din punct de vedere al contractelor, mai mult ca sigur se va merge pe şomajul tehnic, astfel că vor primi acea indemnizaţie de 75% din salariu mediu brut”, a precizat Alionescu. Oficialul CSM-ului a admis că ar putea exista probleme financiare la revenirea întrecerilor interne, dar clubul trebuie să supravieţuiască, indiferent de bugetul de care dispune. Iniţial, conducătorii entităţii sportive anunţau că se vor baza pe un fond de salarii mai mari ca în primul an competiţional, dar iminenta criză economică provocată de pandemia de coronavirus ar putea să le dea planurile peste cap în noul sezon. La CSM Târgu-Jiu s-au făcut planuri şi pentru mai multe secţii sportive, dar rămâne de văzut dacă se vor concretiza în viitorul apropiat.,,Nu aş putea să spun acum, însă, cu siguranţă, situaţia la nivel naţional nu va fi una foarte roz. Bugetele vor fi diminuate. Noi, am putea să fim un caz fericit, pentru că suntem un club tânăr cu un buget nu foarte ridicat. Îmi doresc să ne menţinem cel puţin acelaşi buget, dar, dacă nu se va întâmpla acest lucru, trebuie să ne adaptăm din mers, nu trebuie să ne cramponăm de latura financiară. Vom încerca să clădim pe ceea ce vom avea la momentul respectiv”, a declarat Alionescu.

Horia Păun: ,,M-aş bucura ca toate cluburile să îşi revină”
Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a avut o abordare similară cu cea a omologului său de la fotbal, Răzvan Burleanu. Cel care conduce destinele baschetului românesc şi-a exprimat speranţa că toate echipele din ţară angrenate în fenomenul sportiv vor putea să supravieţuiască. Horia Păun declara, acum câteva zile, că oficialii cluburilor se vor confrunta cu dificultăţi financiare din cauza anulării sezonului competiţional.
,,Cluburile nu au semnalat probleme financiare. Însă, cu siguranţă, fiecare trece printr-o perioadă dificilă. Din păcate, există această incertitudine. Urmărind atent ceea ce se întâmplă sunt convins că ne aşteaptă şi o criză economică după această pandemie. Aşa că până la o decizie în privinţa ligilor naţionale, m-aş bucura mai întâi să avem un sezon 2020-2021 cu participanţi la întrecerea sportivă. Adică m-aş bucura ca toate cluburile angrenate, fie că sunt de seniori, fie de juniori, să aibă capacitatea să îşi revină şi să reintrăm în normal. Oricum, din punctul meu de vedere acest sezon competiţional e ca şi compromis”, a spus Păun.Competiţiile de profil din România au fost suspendate la 12 martie. Rămâne de văzut dacă meciurile de baschet se vor relua cu spectatori în tribune.Până atunci, Federația Română de Baschet a anunțat că va continua întâlnirile online. Chiar astăzi vor avea loc discuţii cu reprezentanţii Colegiului Central al Arbitrilor și cei ai Comisiei Centrale de Competiții.,,Vreme de 12 zile s-au derulat 18 videoconferinţe cu reprezentanţii cluburilor cu echipe de juniori şi seniori, la aceste discuţii online participând peste 250 de persoane (conducători de club, manageri de echipe, antrenori)”, se arată pe frb.ro.

Soarta sezonului, stabilită în mai?
Potrivit lui Mircea Cristescu, vicepreședinte U-BT Cluj-Napoca, doar un singur club îşi doreşte reluarea campionatului. Toate celelalte au optat pentru anularea acestui sezon.
O hotărâre definitivă este aşteptată după ce va fi ridicată starea de urgenţă.,,Majoritatea şi-a dorit, după ce expiră starea de urgenţă, întreruperea totală a campionatului. O singură echipă şi-a dorit să continue. Oficial, nu se va decide nimic în perioada stării de urgenţă. O să ne mai întâlnim cel puţin o dată, probabil în 10 mai, şi vom stabili atunci mai multe. Nu s-a discutat dacă se va acorda sau nu titlul. A fost o discuție vizazi dacă se va mai juca sau nu după ieșirea din starea de urgență. Majoritatea contractelor jucătorilor expiră la finalul lunii mai și mai ai nevoie de o lună de antrenament, după această perioadă de stat”, a declarat Cristescu pentru cjsport.ro.Șerban Sere, directorul de la CSM Oradea, a afirmat, pe site-ul oficial al clubului pe care îl reprezintă, că pierderile financiare vor fi consistente la nivelul primei ligi.„Ne-am fi dorit să respectăm competiția și să ducem sezonul la bun sfârșit. Ne aflam pe un culoar foarte bun. În aceste momente am înțeles care sunt prioritățile. Baschetul este nu doar un fenomen de natură sportivă. El este un fenomen social, ce implică jucătorii, staff-ul tehnic, medical și administrativ, suporterii, sponsorii, partenerii, colaboratorii. Toți au un rol foarte important și bine definit în ceea ce privește buna desfășurare a activității. În present, toți sunt afectați de această situație. O parte a lor înregistrează pierderi, alții au un deficit de imagine, iar faptul că întrecerea sportivă a fost stopată chiar înaintea playoff-ului reprezintă un minus semnificativ în ceea ce privește pierderile înregistrate”, a declarat Sere pentru csmoradea.ro.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here