Bacoviana Tismană, martoră şi părtaşă – De ce Dănău, la Zilele Culturii Gorjene?

440

DSCN0151Mă grăbesc să răspund repede la întrebarea din titlu. Pentru că autorul, Col.(r) Dumitru Dănău este un valoros scriitor născut în anul 1937, în Câmpofenii Gorjului.

Într-o fişă de cadre, pe care singur şi-o face, pe pagina de gardă a recentei sale cărţi cât o cărămidă, inspirat intitulată „Culorile focului”, apărută la Editura MĂIASTRA 2010, susţine că este absolvent al Şcolii Pedagogice (Târgu-Jiu) şi al celei de ofiţeri de securitate Băneasa, curs limbi străine (1961) şi al Facultăţii de Filologie – Bucureşti. Ofiţer de contraspionaj. Traducător din germană şi spaniolă. A mai publicat, dacă e să-l credem, încă vreo şapte cărţi. Începând cu „Comandouri antiteroriste” (1985), „Biografie de împrumut” (1986) şi continuând cu altele de poeme, ori romanul documentar „Cu moarte pre moarte călcând” (2008).

Atmosfera oraşului Tismana părea mai degrabă bacoviană, cu cer de plumb şi doar coşurile de gunoi portocalii, precum culoarea politică a edilului şef care-a absentat de la lansarea cărţii, întrucât nu mai este campanie electorală.
Totuşi, sala de consiliu a fost plină. Semn că nasc şi la Tismana intelectuali şi oamenii cu apetit pentru cultură. Pe seceta asta financiară, cum frumos remarca Alexandra Andrei, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, organizatoarea manifestării înscrisă în cadrul Zilelor Culturii Gorjene. Cum reporterul a fost, a salutat şi a fotografiat, pot depune mărturie că n-au lipsit poetul şi filozoful universitar Ion Popescu-Brădiceni, din Peştişani, adică de peste deal de Tismana, poetul parnasian Florian Saioc, gorjean după nevastă, poetul şi actorul George Drăghescu, din Sohodol, un fel de periferie a urbei Tismana.
Cartea este dedicată eroilor-martiri şi revoluţionarilor autentici ai evenimentelor din decembrie 1989. Nu ne propunem, deocamdată, o recenzie a ei, întrucât este o carte realmente grea, ce trebuie citită, re-citită şi rumegată ca lumea. Cum n-am avut bucuria să-l ascultăm şi pe excelentul orator şi prim-cititor al cărţii, fie-ne permis să revenim, cu un alt prilej. Până atunci, propun să citez o opinie a autorului, prezentă în loc de postfaţă. Am ales vorbele scrise, ca să nu fie doar vorbe de clacă: „Ceea ce(…) am încercat să şi fac şi eu cu aceste „Culori ale Focului” pentru perioada de tranziţie 1989-2009. Până la urmă necesar este să-ţi dai seama, de fapt, cine sunt adevăraţii terorişti.”. Dumitru Dănău, scriitorul colonel în rezervă dixit.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here