Autorităţile locale, „trase de urechi” la dezbaterea publică de buget

306

dezbatere (1)Peste o sută de cetăţeni ai municipiului Târgu-Jiu s-au arătat interesaţi de modul cum se vor cheltui banii din bugetul local al Municipiului

astfel că au participat ieri, alături de reprezentanţii direcţiilor autorităţii municipale, la dezbaterea publică de buget a anului 2010. Criticile la adresa autorităţilor locale nu au întârziat să apară, o parte dintre cetăţeni criticând implicarea reprezentanţilor primăriei în problemele stringente ale comunităţii. Au existat însă şi vorbe de laudă care au înclinat balanţa în favoarea autorităţilor municipale.

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” a fost ieri gazda celei de-a patra ediţii consecutive a dezbaterii publice de buget pe acest an al municipiului Târgu-Jiu. Activitatea, organizată de autoritatea locală, a atras faţă de anii trecuţi, numeroşi târgujieni interesaţi de veniturile, proiectele şi investiţiile Primăriei Târgu-Jiu. Dezbaterea a durat aproximativ trei ore, timp în care conducerea autorităţii municipale, alături de directoarea economică, Narcisa Cristea, cel tehnic, Marius Ionescu, şeful de la Investiţii, Raul Chiriac şi cel de la Gospodărie Comunală, Ionuţ Jilăveanu, au expus în faţa celor prezenţi principalele proiecte şi costurile implicate ce vor fi demarate în acest an.
Bugetul municipiului va fi aprobat pe data de 26 februarie în şedinţa lunară de Consiliu Local, iar valoarea sa este de 2.000 de miliarde de lei vechi. „Am constatat la ediţia din acest an o prezenţă numeroasă a cetăţenilor Târgu-Jiului, faţă de anii trecuţi când, se înregistra una timidă. Asta demonstrează că târgujienii fac paşi mari către democraţie”, a declarat edilul municipiului, Florin Cârciumaru.
dezbatere (2)Chestionarele, completate de cetăţeni
Ca şi în anul precedent, la intrarea în sala de dezbatere, cetăţenii au primit câte un chestionar în care să-şi exprime părerea despre modul de cheltuire al banilor publici, dar şi un pliant în care se enumerau investiţiile principale şi costurile acestora. Astfel, în timpul dezbaterii o parte dintre târgujienii prezenţi au dorit să-şi expună public întrebările, aprecierile şi sfaturile pentru conducerea Primăriei. La sfârşitul dezbaterii, participanţii au înmânat chestionarele reprezentanţilor autorităţii locale.
Infrastructura, punctul dureros al oamenilor
Câţiva locuitori din municipiul Târgu-Jiu au luat ieri cuvântul după ce autorităţile şi-au ţinut „pledoaria” pentru a-şi exprima nemulţumirea de infrastructura oraşului. Astfel, o locatară din zona CAM a ţinut să-i reproşeze primarului oraşului faptul că asfaltările ce s-au făcut în ultimul an „au fost un lucru făcut de mântuială”. Acest fapt a fost susţinut şi de un bărbat din sală care a observat alături de toţi cetăţenii municipiului că asfaltările străzilor s-au distrus într-un timp relativ scurt. „Recunosc faptul că asfaltul nu are calitatea celui din Uniunea Europeană, dar cred că lucrurile se vor schimba mult în următorii ani”, a replicat Cârciumaru.
Câinii rămân o problemă
Totodată, un cetăţean care domiciliază pe strada General Tell a cerut explicaţii pentru faptul că în buget deşi este prevăzută suma de un miliard de lei vechi pentru ecarisaj, autorităţile locale nu fac nimic. „În apropierea blocului meu nu se poate trece din cauza numărului mare de câini. Aceştia sar adesea la copii şi la bătrâni”, a spus târgujianul.
De altfel, şi Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor de pe strada Siretului a cerut edilului municipiului Târgu-Jiu să ia în calcul amenajarea unui mic amfiteatru în părculeţul de la statuia lui Tudor Vladimirescu. Cârciumaru s-a arătat deschis la idee şi alături de subalternii săi a spus că va studia toate variantele pentru punerea în practică a acestui proiect, chiar dacă implică mai multe costuri suplimentare neprevăzute de la bugetul local.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here