Au plecat după iepuri şi au ajuns după gratii

391

P1170824Doi vânători din Novaci şi-au petrecut noaptea trecută în arestul Poliţiei Judeţene după ce, cu o noapte înainte, au fost prinşi la braconat de iepuri.

Aceştia au fost ajutaţi de doi amici, care nu sunt însă vânători cu acte în regulă şi care, în consecinţă, sunt anchetaţi în stare de libertate, sezonul la prins iepuri fiind închis de ceva vreme.

Vânătorii reţinuţi aseară de către poliţişti sunt membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj, ceilalţi doi complici ai lor fiind doar amatori de a trage cu puşca prin pădure. Miercuri noaptea aceştia au plecat de acasă ca să prindă iepuri la lumina farurilor de la maşină, deşi nu aveau niciun fel de autorizaţie, iar sezonul era deja închis. Toate ar fi fost bune şi frumoase pentru cei patru indivizi, dacă, după partida de vânătoare, poliţiştii nu le-ar fi tras maşina pe dreapta. Trei dintre ei fuseseră deja duşi acasă, iar şoferul se îndrepta şi el cu prada, respectiv, patru iepuri, spre domiciliul său. Acesta nu a oprit la semnalele poliţiştilor şi, atunci, oamenii legii au plecat în urmărirea acestuia, reuşind să îl oprească după aproape un kilometru. La percheziţia maşinii poliţiştii au descoperit cei patru iepuri, moartea lor fiind prin împuşcare.
Ieri dimineaţă poliţiştii şi jandarmii au plecat pe câmp în căutarea altor „victime” ale braconierilor, reuşind să mai găsească un singur iepure, paznicul din localitate neştiind nimic. „Noi n-am ştiut nimic pentru că ei nu aveau autorizaţie. Un paznic din sat a auzit împuşcăturile şi a anunţat Poliţia, iar poliţiştii ne-au anunţat şi pe noi. Am venit la faţa locului, dar deja îi prinseseră. Am înţeles că a fost un baraj al poliţiştilor pentru că şoferul nu a oprit, dar mai multe nu ştiu”, spune Dumitru Ciungu, paznic de vânătoare la Bengeşti Ciocadia. Iepurii vânaţi acum nici măcar nu sunt buni de gătit, şeful vânătorilor din Gorj spunând că indivizii care au braconat şi-au riscat libertatea degeaba. „E păcat să împuşti aşa ceva în perioada asta pentru că iepuroaicele au pui şi, în plus, nici la gust nu sunt bune. Trebuie să fii nebun să faci aşa ceva şi în afara sezonului. Oricum e important să observăm că există vânat în Gorj. Ei ne-au creat nouă un prejudiciu de vreo 1500 de euro şi, evident, că vom încerca să-l recuperăm de la ei”, spune Nicolae Tonca, şeful AFVPS Gorj.
Cei doi vânători reţinuţi de poliţişti sunt acuzaţi de braconaj, ei riscând o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani. Pe lângă anii de puşcărie pe care îi riscă, ei au mai rămas şi fără armele de vânătoare, dar şi buni de plată pentru pejudiciul creat fondului de vânătoare. Reţinerea lor nu este un caz singular la nivel de judeţ, cu două săptămâni în urmă alţi trei indivizi, chiar paznici de vânătoare, fiind prinşi şi reţinuţi după ce au braconat un porc mistreţ pe care „l-au confundat” cu o vulpe.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here