Apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Tranziție Justă

1052

Grupul teritorial pentru tranziție justă la nivelul județului Gorj, prin Consiliul Județean Gorj, a lansat apelul de exprimare a interesului, dedicat întreprinderilor, pentru identificarea și includerea de investiții productive în domeniile care să contribuie la neutralitatea climatică, conform domeniilor identificate în Planul Teritorial pentru Tranziție Justă (PTTJ) Gorj.

Apelul este destinat atât întreprinderilor mari, cât și IMM-urilor și vizează identificarea de investiții în activități de tip ETS care se încadrează sub plafoanele din Directiva 87/2003, cu modificările și completările ulterioare, respectiv de investiții destinate reducerii substanțiale de emisii de gaze cu efect de seră. „Prin acest demers, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Tranziție Justă, intenționează să identifice tipurile de proiecte care ar putea obține finanțare, în vederea deschiderii unui apel distinct, destinat exclusiv companiilor care, prin natura activității, nu pot aplica în cadrul apelurilor deja stabilite prin Programul Tranziție Justă 2021-2027”, transmite Consiliul Județean Gorj. Perioada de depunere a formularelor de exprimare a interesului de către potențialii beneficiari este de 15 zile lucrătoare, începând cu data de 22.01.2024, iar perioada de evaluare este de maximum două luni, inclusiv pentru analizarea și soluționarea eventualelor contestații. În prezent, acest apel de proiecte nu are un buget alocat, urmând să fie stabilit pe baza scrisorilor de interes primite din partea companiilor interesate. Propunerile centralizate vor fi analizate, conform criteriilor de evaluare, de către o comisie formată din reprezentanți ai Grupului de monitorizare a tranziției la neutralitate climatică la nivelul județului Gorj și, ulterior, incluse într-o listă indicativă de proiecte potențial finanțabile în cadrul PTJ, care va fi negociată cu Comisia Europeană. „Precizăm faptul că, analizarea și prioritizarea formularelor de interes transmise către autoritatea publică județeană și evaluate de către comisia constituită din membrii Grupului, potrivit procedurii de evaluare și selecție, reprezintă o identificare prealabilă a potențialelor proiecte finanțabile în cadrul PTJ și nu implică obligații contractuale, ulterioare din partea autorității publice. Grupul de coordonare a tranziției la neutralitate climatică la nivelul județului Gorj, prin Consiliul Județean Gorj, își asumă rolul de a transmite către Autoritatea de Management lista indicativă de proiecte, în vederea actualizării PTTJ Gorj și, implicit, a Programului Tranziție Justă”, conchide CJ Gorj. Un aspect foarte important, evidențiat de către Autoritatea de Management, este acela că includerea în lista de proiecte nu garantează obținerea finanțării, ci doar oferă informațiile necesare cu privire la tipurile de investiții vizate și contribuie la stabilirea unui buget estimativ.
Apelul de proiecte, conform informării Autorității de Management pentru Programul Tranziție Justă, va fi unul competitiv, astfel că selecția efectivă se va face după ce apelul de finanțare va fi deschis, în baza criteriilor stabilite într-un ghid al solicitantului. „Încurajăm potențialii beneficiari să consulte documentele apelului și să depună formulare de exprimare a interesului, având în vedere faptul că, prin intermediul acestui nou apel de finanțare, multe dintre companiile care nu sunt eligibile în cadrul apelurilor deja stabilite prin Programul Tranziție Justă, pot depune proiecte menite să le sprijine sau să le diversifice activitatea economică.”
Documentele apelului pot fi consultate accesând linkul: https://www.cjgorj.ro/anunt-privind-lansarea-apelurilor-de-exprimare-a-interesului-pentru-imm-intreprinderi-mari/.
Prin Programul Tranziție Justă, șase județe din România, inclusive Gorj, beneficiază de fonduri europene pentru dezvoltare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here