Klaus Leiders este singurul membru al Directoratului Complexului Energetic Oltenia care a cerut să vadă, ieri, care sunt condițiile pe care le pune la dispoziția minerilor compania cu capital de stat. Neamțul a vizitat astfel vestiarul folosit de cei 700 de angajați ai Carierei Lupoaia, fiind șocat de condițiile precare de igienă asigurate salariaților de către angajator. Când a văzut igrasia, rugina, wc-urile turcești și apa curgând pe pereții vestiarului, Leiders a spus că așa ceva nu există în Germania, țară în care, atât la stat, cât și la privat, salariatul are condiții, angajatorul fiind conștient că un angajat sănătos muncește așa cum trebuie.
Delegația venită, ieri, de la Complexul Energetic Oltenia, la carierele miniere din Motru, la cererea noului director Klaus Leiders, a vizitat atât procesul de producție, cât și condițiile pe care le au salariații la locul de muncă. Klaus Leiders, însoțit de Daniel Antonie și de Mihai Dafinoiu, au vizitat astfel carierele Roșiuța și Lupoaia, trecând de la una la alta peste linia de haldă a abzețerului O2. Klaus a vrut să vadă aici excavatorul cu probleme, fiind semnalat în acest scop de către liderul sindical de la Lupoaia, Nicu Bunoaica, dar însoțitorii săi au avut grijă să-l ducă pe noul director mai departe de utilajul respectiv. Membrul Directoratului a avut astfel parte doar de o imagine de ansamblu al carierei, afectate de lipsa personalului, de lipsa pieselor de schimb și de condițiile precare de muncă.
Mai interesant sediul carierei..
Antonie și Dafinoiu, potrivit minerilor intrați în schimbul al doilea, l-au dus astfel rapid pe Leiders către sediul carierei miniere, crezând că noul venit se mulțumește cu ceea ce a reușit să vadă din procesul de producție. Ajuns la sediu, Leiders nu s-a dus la cafea, ci a preferat să discute cu minerii intrați în schimbul doi, întrebându-i prin intermediul translatorului, dacă au condiții la locul de muncă și cu ce probleme se confruntă. Minerii i-au spus franc că sunt probleme la toate capitolele semnalate, pornind de la utilaje îmbătrânite și stricate, la lipsa pieselor de schimb, la lipsa sculelor, la condițiile de igienă precare.
Urmare a celor auzite, neamțul a cerut să intre în vestiarul bărbaților, într-o clădire cu etaj aflată în curtea carierei. Leiders a văzut astfel cu ochii săi, în timp ce Antonie și Dafinoiu nu l-au însoțit, igrasia de pe tavanele băilor, bucățile lipsă de faianță, wc-urile turcești mâncate de rugină, dar și apa care curge în băi de la robineții care nu se mai închid. “Directorul s-a uitat cu atenție și a explicat că angajatul este important și că trebuie să aibă condiții adecvate și în vestiar. A spus că așa ceva nu se găsește în Germania și că un angajat trebuie să fie sănătos. Așteptăm să ia și măsuri după tot ce a văzut și a auzit. Sunt convins că a văzut și dânsul că directorii care l-au însoțit au încercat să ascundă problemele de igienă și de securitate în muncă și lipsurile grave cu care angajații se confruntă”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Din fericire, Klaus Leiders nu a putut intra și în vestiarul inginerilor, care era închis, acolo dezastrul fiind și mai mare.
10 angajați pe 3 schimburi, la abzețerul 2
Directorul neamț a fost informat și de personalul puțin rămas în carieră, urmare și a ultimelor disponibilizări. De altfel, la abzețerul nr.2 lucrează zece oameni în trei schimburi. Nu este singura problemă, situația fiind similară și la alte cariere.
“Minerii apreciază, în ciuda opiniilor negative la adresa lui Klaus Leiders, că acesta este singurul director care a vrut să vadă în ce condiții muncim. Opiniile la adresa acestuia sunt favorabile în rândul angajaților care chiar speră că acesta va face ceva pentru ei. Păstrarea unei păreri favorabile depinde de dânsul sau mai exact de măsurile pe care le va lua”, a conchis Bunoaica, liderul de sindicat care marți a avut o discuție scurtă cu noul director, informându-l tocmai despre problemele constatate, în teren, de membrul Directoratului CEO.
Anamaria Stoica