Printr-o hotărâre a Directoratului CEO, dată în februarie, dar pusă în aplicare abia acum, asta după o încercare eșuată în martie, s-a reluat procesul de schimbare a șefilor de Unități Miniere de Carieră(UMC) din companie. 20 de directori și adjuncți au fost afectați de această decizie, care are ca scop nu eficientizarea Diviziei Miniere, ci îndepărtarea șefilor de UMC-uri din funcții, numiți în timpul Guvernării Ponta. Celor 20 de salariați de la cele zece UMC-uri CEO li s-a oferit în locul posturilor de conducere desființate funcții de șef de carieră, care înseamnă o reducere cu câteva clase de salarizare sub fostele poziții deținute. Șocant este că, deși au fost retrogradați din funcțiile deținute legal, ei trecând de proba de 120 de zile, cei 20 vor fi obligați să susțină și concursuri pentru posturile coborâte din grilă.
În luna februarie, în acord cu o parte dintre sindicatele din CEO, care vroiau să-și pună directorii favoriți în funcții la carierele miniere, pentru a-i manevra și a le face lor jocurile sindicale, Directoratul, condus la acea vreme de către Laurențiu Ciobotărică, dă celebra hotărâre nr.13 din 21 februarie 2016, prin care se reorganizează zice-se societatea. Prin aportul fostei juriste-șefe Dorina Jianu, care concepe hotărârea 13, documentul ascunde tocmai dorința șefilor “tehnocrați” ai CEO de destituire a directorilor numiți din vremea lui Victor Ponta. De altfel, Jianu, aflată acum sub control judiciar, a mai făcut o ghidușie, ea fiind autoarea și a deciziei prin care fostul director Aurel Medințu a primit salarii compensatorii de peste 120.000 de lei, pentru ca beneficiarul să dispară din Directorat.
Antonie pune degetul
Hotărârea trece atunci cu aportul substanțial al lui Daniel Antonie, directorul Sucursalei Divizia Minieră, care atunci a arătat că a schimbat barca PSD pentru a-și proteja interesele din zona minieră. Tot atunci se înființează și cele două “centre de putere” din Rovinari și Motru, adică sucursalele Rovinari-Roșia și Motru-Jilț.
În martie, Antonie încearcă să pună în aplicare hotărârea nr. 13 a Directoratului, dar nerăbdător fiind să scape de directorii UMC-urilor, uită să trimită decizia de desființare a UMC-urilor și cea a posturilor de șefi de UMC. El trimite, direct, decizia de numire a noilor șefi de cariere în locul directorilor de UMC. Antonie realizează greșeala și anulează toate deciziile de numire a respectivilor șefi de cariere. Public CEO nu recunoaște greșeala lui Antonie, ci se anunță că, din motive de integritate, numirile nu se mai pot face. Adevărul este pe jumătate spus însă, deoarece printre noii numiți erau și persoane cu probleme penale.
Hotărârea 13 se repune pe tapet după alegeri
Decizia ghinionistă a Directoratului CEO este ținută în stand-by până după alegeri, așteptându-se o victorie a PNL, pe plan național, la scrutinul din 5 iunie. Cum nu a fost să fie, totuși lunile nu au fost chiar în totalitate pierdute, asta deoarece atât Iustin Ioniță și Mihail Dafinoiu și-au încasat indemnizații conducând sucursale fără niciun angajat.
Ioniță și Dafinoiu au luat salarii mari fără să aibă înființate structuri la sucursale și fără să aibă în subordine cariere, așa cum arăta hotărârea nr.13. Ei au avut nu numai salariile asigurate, ci și serviciile a câte cinci femei de serviciu pentru fiecare sucursală, fără aparat.
Antonie începe să facă presiuni începând de marți, asta în timp ce patru lideri de sindicat din CEO fuseseră, luni, la Ministerul Energiei tocmai pentru problema celor două sucursale și a reorganizării SDM. Deși cei patru anunță public, luni, că ministrul Energiei nu este de acord cu înființarea celor două sucursale, considerându-le ineficiente și greoaie pentru procesul de decizie, Antonie începe să semneze de marți decizii pentru schimbarea stucturii miniere, pe hotărârea 13, pliată pe interesele acestuia.
Notificări legate de schimbarea posturilor, azi la cele 10 UMC-uri
Drept urmare, arătând că are o țintă precisă, Antonie transmite, miercuri, la cele două sucursale Rovinari-Roșia și Motru-Jilț notificările pentru directorii și adjuncții de UMC-uri de la Rovinari, Tismana, Pinoasa, Roșiuța, Lupoaia, Husnicioara, Jilț Nord, Jilț Sud, Roșia, Peșteana.
În notificări, celor 20 li se aduce la cunoștință că li s-au desființat posturile și că li se propune o funcție sub nivelul celei deținute pentru care vor trebui să dea concurs.
Deși nu are trecută la subsol mențiunea că cei care nu acceptă retrogradarea vor fi disponibilizați, beneficiarii documentului au înțeles, printre rânduri, că sunt idezirabili actualei conduceri a CEO, și implicit a directorilor de sucursale numiți de Daniel Antonie.
De altfel, posturile lui Dafinoiu și Ioniță nu s-au scos la concurs pe parcursul celor patru luni, deși era timp să se organizeze competiția, iar respectivii oricum nu aveau obiectul muncii. Mai mult, nu există temei legal pentru ca respectivii să fie definitivați pe funcții, în urma unui referat privind o activitate bine coordonată.
Grigorescu va tăia în carne vie, vineri, la București
Tot acest efort al lui Antonie, cuprinzând numirile lui Ioniță și Dafinoiu, notificările pentru cei 20, desființarea UMC-urilor, ar putea să cadă, vineri, în biroul ministrului Energiei, Victor Grigorescu. Asta deoarece ministrul i-a chemat pe membrii Directoratului, vineri, la Ministerul Energiei tocmai pentru o discuție pe activitatea minieră.
Grigorescu sau, de ce nu, DNA Craiova, ar putea atunci să-i mai taie aripile lui Daniel Antonie, subordonat Directoratului și nu managerului Ionel Ilie, care chiar a ținut să precizeze, ieri, acest lucru.
Rămâne astfel de văzut cine va învinge la București, Antonie, aflat sub control judiciar, ministrul Grigorescu ori DNA…
Anamaria Stoica
Antonie nu se ocupa de emiterea deciziilor si nici de infiintarea sucursalelor,ci DIRECTIA RESURSE UMANE.Poate ai auzit de o dna DIRECTOR dela RESURSE UMANE care si-a dat DEMISIA.SUCURSALA DIVIZIA MINIERA nu are decat rolul de PRODUCTIE fara alte servicii anexa(resurse umane ,financiar contabilitate,juridic,etc).
Să plece Antonie acest tupeist îmbuibat de bani si cu dosar penal si să o ia cu el si pe Mihaela!