Antiperspirantele, pericol pentru sănătate

490
antiperspiranteConform anumitor zvonuri antiperspirantele ar avea un cuvânt de spus în instalarea cancerului la sân. Datorită conţinutului de parabeni sau de aluminiu aşa cum susţin unele voci – ar împiedica eliminarea toxinelor prin transpiraţie şi ar duce la formarea nodulilor la nivelul sânilor şi ai axilei.
Este adevărat că la pacientele, care prezentau cancer la sân, s-a descoperit o concentraţie considerabilă de aluminiu în zona afectată, dar nu la toate în egală măsură, aşa că nu s-a putut stabilit o relaţie clară de tip cauză-efect între cantitatea de aluminiu şi apariţia cancerului la sân.

Cât priveşte acumularea de toxine, ce nu pot fi eliminate din cauza antiperspirantelor, nu poate fi vorba despre aşa ceva deoarece substanţele în discuţie nu se numără printre factorii de risc ai cancerului mamar (vârsta la care apare prima menstruaţie sau la care se instalează menopauza, zestre ereditară, viaţa sedentară, consumul de alcool, expunere prelungită la soare).
Aşadar nu există dovezi clare, care să ne interzică folosirea antiperspirantului (şi sper să nici nu fie vorba vreodată de aşa ceva) doar că ar fi bine să preferăm produse de calitate şi dacă se poate cât mai naturale, fără prea mulţi compuşi chimici în alcătuirea lor. Există antiperspirante fără aluminiu şi fără parabeni, sunt mai scumpe ce-i drept dar merită investiţia căci sănătatea nu are preţ.
Cât despre cancerul la sân, nu uita să-ţi faci un obicei din autoexaminarea sânilor şi să te prezinţi la medic de la primele modificări inexplicabile din zona sânilor şi axilei, pentru că această boală cumplită poate fi tratată atât timp cât este descoperită la timp.
Factorii cunoscuţi care dublează, sau chiar cvadruplează, riscul de a face cancer la sân:
Vârsta
Antecedentele din domeniul bolilor sânului (cancer la sân care poate recidiva etc)
Existenta genelor care predispun la apariţia cancerului de sân (BRCA1, BRCA2)
Existenţa cazurilor de cancer la sân în familie (la mamă, soră sau fiică)
Apariţia unui ţesut dens la sân, depistat prin mamografie
Alţi factori de risc:
Apariţia timpurie a primului ciclu menstrual, înainte de vârsta de 12 ani
Instalarea menopauzei după vârsta de 55 de ani
Faptul că prima sarcină dusă la termen apare după vârsta de 30 de ani
Numărul mic de copii, respectiv faptul că o femeie nu a născut nici un copil sau a născut o dată.
Antecedentele de cancer primar al ovarelor sau endometrului
Tratamentul pentru menopauză
Folosirea pe termen lung a contraceptivelor orale
Evitarea alăptării copilului la sân
Alţi factori, precum consumul de alcool şi fumatul, sunt în curs de studiere.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here