Anticariat “Florin Mateiaş” Reloaded

453

2011-07-27Ideea clasică de anticariat a fost smulsă din temelii şi reîmprospătată de Florin Mateiaş. Peregrinajul său în lumea cărţii continuă şi anul acesta, în acelaşi loc cu care târgujienii s-au obişnuit deja.

Aflat de peste zece ani în domeniul vânzării de carte veche, fondator al „Prietenilor Cărţii”, Mateiaş este unul din acei puţini iubitori de carte rămaşi în acest oraş şi, de ce nu, chiar în ţară. Muzica bună, ambianţa plăcută, cărţile vechi cu mirosul lor specific care te aruncă înapoi în timp şi calitatea lecturii, aşa se poate rezuma conceptul de anticariat a lui Mateiaş.

Cartea veche, o dragoste pentru o viaţă

Până aici, nimic nou, s-a mai scris despre asta. Ce vrem noi este constanţă. Constanţa în promovarea continuă a acestor oameni deosebiţi este necesară dacă se doreşte salvarea valorilor (puţinelor valori româneşti) rămase după tsunami-ul tranziţiei. De profesie geolog, 2011-07-27 1Mateiaş a început cu un anticariat stradal, situat lângă sediul Culturii din oraş. Cărţile sunt aranjate după o estetică plăcută, care încântă ochiul cu explozia de titluri şi culori. Acum deţine în colecţia sa peste 10.000 de titluri din literatura română şi universală. Într-un interviu acordat Octaviei Hanta în “Polemika”, Florin Mateiaş vorbea despre credinţa pe care încă o poartă cărţii vechi. „Dacă nu aş fi crezut în ideea unui anticariat, nu aş fi pornit la drum.” Florin Mateiaş stă gânditor în scaunul său, la umbră, anticipând poate o nouă idee sau doar răsfoindu-şi paginile nescrise ale amintirilor.

SILVIU POPESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here